Latest News

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Φιέστα με τις μακέτες του νέου Δικαστικού Μεγάρου - Δίνουν 81 εκατ. ευρώ για ιδιωτικό οικόπεδο στον Πειραιά


Μια εκδήλωση- φιέστα για την παρουσίαση των μακετών του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο... της πόλης. 

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά  αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026 και θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο

Πριν από ένα μήνα υπεγράφη στο υπουργείο Δικαιοσύνης το τελικό συμβόλαιο για την ανέγερση και αγορά από το ΤΑΧΔΙΚ του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ, στο κτήμα Δασκαλάκη, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου (Ε' Δημοτική Κοινότητα). Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. και σε αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων, συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ..

Αντιθέτως απορρίφθηκαν δημόσια ακίνητα όπως το κτίριο της πρώην Ραλλείου στο κέντρο της πόλης, αλλά και το κτίριο της πρώην ΕΥΤΕ του υπουργείου Οικονομικών στο λιμάνι του Πειραιά που σαφώς θα κόστιζαν λιγότερα χρήματα σε σχέση με την επιλογή για νέο δικαστικό μέγαρο σε ιδιωτικό οικόπεδο μακριά από το κέντρο του Πειραιά.

Μια πικρή αλήθεια με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: Πως θα είχαν δικαστήρια εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να πληρώσουν 81 εκατ. ευρώ




 ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • Οι υπογράφοντες  προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε  στις 13-12-2023 στο «Φουαγιέ» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στην εκδήλωση με θέμα την  παρουσίαση των σχεδίων του «νέου Δικαστικού Μεγάρου» παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδη και του Προέδρου του ΤΑΧΔΙΚ κ. Π. Αλεξανδρή .

Το «νέο Δικαστικό Μέγαρο» εν τέλει χωροθετείται  σε ιδιωτικό ακίνητο της εταιρείας  “DIMAND AE” στην περιοχή Παπαστράτου – Παπαστράτειο κολυμβητήριο .

  • Εν πρώτοις ευχαριστούμε τόσο τον κ. Δήμαρχο Πειραιά όσο και τον κ.  Πρόεδρο του «Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά» για την τιμητική «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ» διότι, όπως μας μεταφέρθηκε, αποτελεί την αναγνώριση των πολυετών ενεργειών μας για να αποκτήσει η πόλη μας Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας της αλλά και ως πρώτου λιμένα της Ελλάδος.

  • Αποδεχόμενοι την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε ότι οι πολυετείς ενέργειες  (είτε με την ιδιότητα μας ως μελών του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π., αλλά και του δευτέρου υπογράφοντος και με την ιδιότητα  ως Δημοτικού Συμβούλου της πόλης μας) ήταν απόρροια μιας συλλογικής επιθυμίας συναδέλφων  δικηγόρων, πολιτών και φορέων της πόλης μας που συμπαρατάχθηκαν με το αίτημα του «Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς».

  • Εν τούτοις η προσωπική μας άποψη για την υλοποίηση του μεταπολεμικού αιτήματος απόκτησης Δικαστικού Μεγάρου που συνέπιπτε (κατά την άποψη μας) με μεγάλη μερίδα συναδέλφων δικηγόρων συνέκλινε στην αξιοποίηση προσφερόμενων για το σκοπό αυτό  Δημοσίων-Δημοτικών  ακινήτων στο κέντρο της πόλης ή με πρόσοψη στον λιμένα εν όψει της έλευσης του  ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ. Πιο συγκεκριμένα είχαμε προτείνει είτε την «παλαιά ΡΑΛΛΕΙΟ»-γιαπί στην πλατεία του εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου ή το «παλαιό Τελωνείο στο λιμάνι» επί της Ακτής Κονδύλη ώστε εκτός άλλων να αποτελούσαν  τοπόσημο της πόλης όπως συμβαίνει στην  χώρα μας ή στην Ευρώπη.

  • Η πολιτεία, ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος της εκάστοτε Κυβέρνησης, είχε την υποχρέωση να δαπανήσει «δημόσιο Χρήμα» αξιοποιώντας την Δημόσια-Δημοτική περιουσία του στον Πειραιά που σήμερα, μετά 70  χρόνια παραμένει  «γιαπί» ή ένα σε εγκατάλειψη κτίριο επί της Ακτής Κονδύλη με πρόσοψη στον λιμένα.   

  • Η επιλογή της αξιοποίησης  «ιδιωτικού ακινήτου» αντί Δημοσίου–Δημοτικού και δευτερεύοντως η επιλογή της χωροθέτησης του σε απόσταση από το κέντρο της πόλης-λιμάνι δεν δικαιώνει τις ενέργειες μας και μας  βρίσκει αντίθετους.

           Πειραιάς,

        ΙΩΑΝΝΗΣ  ΒΡΕΛΛΟΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ

       Δικηγόρος στον Α.Π.   Δικηγόρος στον Α.Π.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ