Latest News

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Ποιο θα είναι «Super Deal» με τα νέα Δικαστήρια Πειραιά: Τι παιχνίδι παίζεται με το πρώην κτήριο του "Κεράνη"

Ένα «Super Deal» φαίνεται πως παίζεται με το πρώην κτήριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη στην Πειραιώς που....
ξαφνικά προτάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να γίνει νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, όταν αγοράστηκε από ιδιώτες (Ισραηλινούς και Έλληνες) σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πριν σχεδόν από ένα χρόνο.

Περίεργα πράγματα μαθαίνουμε ότι λέγονται στην επιτροπή του Δήμου Πειραιά για την αξιολόγηση των τριών προτεινόμενων κτηρίων (πρώην Ραλλείου, πρώην Τελωνείου και της πρώην καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ στην Πειραιώς) που θα εισηγηθεί για το ποιο είναι το καταλληλότερο για να στεγάσει τα νέα  Δικαστήρια της πόλης.  

"Το μεγάλο παιχνίδι παίζεται με το παλαιό κτήριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη στην Πειραιώς που ανήκει πλέον σε ιδιώτες" λέει μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του Δήμου. "Αυτοί αγόρασαν με περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ και τώρα θέλουν γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ για να το δώσουν για τα νέα δικαστήρια του Πειραιά. Μιλάμε ότι αν γίνει το deal τότε θα βγάλουν σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ σε χρόνο ρεκόρ, ενώ θα χρειαστούν ακόμη  δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου σε σύγχρονο δικαστικό μέγαρο..."   

Στο σφυρί με χαμηλή τιμή 

Το πρώην εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη στην οδό Αθηνών - Πειραιώς στον αριθμό 39 βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 4.729 τ.μ. και διαθέτει κτίσματα συνολικής επιφάνειας 29.434 τ.μ.. Το εξαώροφο κτήριο της ιστορικής καπνοβιομηχανίας παρέμενε κενό από το 2006 οπότε η εταιρεία χρεοκόπησε ύστερα από 74 χρόνια λειτουργίας. Το κτήριο που συνοδεύεται με προσημειώσεις της τάξης των 12 εκατ. ευρώ βγήκε για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό το 2008, με την τιμή πρώτης προσφοράς να μειώνεται, έκτοτε, συνεχώς μετά από σχεδόν είκοσι άγονους πλειστηριασμούς! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από τις άγονες εκποιήσεις του 2010, η τιμή εκκίνησης είχε διαμορφωθεί σε 12,45 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή τριπλάσια, σε σχέση με το τίμημα που βρήκε πέρσι τον Απρίλιο με την τιμή εκκίνησης στα 3,1 εκατ. ευρώ.