Latest News

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Τρία χρόνια "φαγούρα" για τα νέα δικαστήρια Πειραιά - Γιατί καθυστερεί να ξεκινήσει το έργο


Από τον Κύρο Παληκάρη 

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρατηρείται στις διαδικασίες για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο γιαπί της πρώην Ραλλείου.
Αν και έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια από την αποτροπή της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων στου «ΚΕΡΑΝΗ», ωστόσο επί της ουσίας ακόμα δεν έχει προχωρήσει το έργο και απλώς συνεχίζουν να γίνονται συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Σχεδόν τίποτα

Μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί πρωτόκολλο του Δήμου Πειραιά σχετικά με τη δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου για 50 χρόνια στο Υπ.Δικαιοσύνης. Επίσης, δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και τα διοικητικά έγγραφα για τις αλλαγές του ρυμοτομικού κ.λ.π., ενώ δεν έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου είτε μέσω της ΚΤΥΠ ή μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πειραιά.

Η μελέτη 
Στις αρχές του 2017 απαιτήθηκε από το Υπ. Δικαιοσύνης το ΤΑΧΔΙΚ και τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) η προαπαιτούμενη για την έκδοση αδειών ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ της π. Ραλλείου  ανατέθηκε από τον ΔΣΠ η Μελέτη στο ΕΜΠ μετά από σύναψη σύμβασης την 31-3-2017. 

Ο έρανος 


Το κόστος των 50.000 ΕΥΡΩ θα καλύπτονταν από τους φορείς της πόλης που συμμετείχαν το 2014-2015 στην ΠΑΜΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (48 φορείς). Μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί ένα μέρος (!) από προσφορές χωρίς να επιβαρυνθεί ο ΔΣΠ που φέρεται ως εργοδότης και έχει στην ιδιοκτησία του την ΜΕΛΕΤΗ.


Η επισκευή
Ήδη η «Μελέτη Στατικής Επάρκειας» μετά από 5 φάσεις ελέγχων παραδόθηκε από το ΕΜΠ και τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας Καθηγητή Κωνσταντίνο Σπυράκο στον ΔΣΠ την 31/10/2017 και ηλεκτρονικά στις 16/11/2017 και όπως προέκυψε από τις αναλύσεις και τους υπολογισμούς του ΕΜΠ, το κτήριο είναι επισκευάσιμο και δύναται σύμφωνα με τις προτάσεις του να αναβαθμιστεί ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ισχύοντος κανονισμού. 

Το κόστος

Το κόστος των επεμβάσεων για την στατική-αντισεισμική του αναβάθμιση είναι της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ με ΦΠΑ(4.700.000 με ΦΠΑ). Το ποσό είναι συμβατό με τον αρχικό προϋπολογισμό ολοκλήρωσης του έργου με σταδιακή χρηματοδότηση του ΤΑΧΔΙΚ που ανέρχεται  στα 20-22 εκατομμύρια ευρώ.
Η συνάντηση 
Για σήμερα είχε  προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με τον Γ. Μώραλη, Δήμαρχο στο Δήμο Πειραιά που είναι και ο ιδιοκτήτης της π. Ραλλείου. Στη συνάντηση  αναμένεται να συμμετέχουν και η Περιφέρεια Πειραιά και οι Τεχνικές και άλλες Υπηρεσίες του Υπ.Δικαιοσύνης του ΤΑΧΔΙΚ και του Δήμου Πειραιά.


Για την ιστορία, λίγο αργότερα, στην επίσημη ανακοίνωση δεν έλεγε τίποτα επί της ουσίας καθώς σημειώνονταν τα εξής  :


"Συναντήθηκαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη με αντικείμενο την επίσπευση των διαδικασιών για τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά.
Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν η επίσπευση των ενεργειών για τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά στο υπό διαμόρφωση κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, επί της πλατείας Κοραή, στο κέντρο της πόλης. Η μεταφορά στο νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά θα υλοποιηθεί ύστερα από 31 χρόνων συζητήσεων.

Ακόμη, κατά την συνάντηση αυτή καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις των δυο πλευρών, έτσι ώστε, να αντιμετωπιστούν τόσο τα γραφειοκρατικά όσο και τα πρακτικά ζητήματα για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δικαστηρίων...". 
@  Δηλαδή, με δύο λόγια, φέξε μου και γλίστρησα....