Latest News

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Το παρασκήνιο με το νέο δικαστικό μέγαρο Πειραιά



Ερωτηματικά και απορίες προκαλεί η δημοσίευση του φωτο -διαγωνισμού για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Το χρονικό και το παρασκήνιο για τα νέα δικαστήρια της πόλης, περιγράφει ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς Ιωάννης Καρδαράς ο οποίος σημειώνει τα εξής...

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ  ΜΕΓΑΡΟ  ΠΕΙΡΑΙΑ 

  • Στις 8-9-10 Οκτωβρίου 2021 με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Ολομέλειας των Προέδρων του Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσία Δικαστών, Βουλευτών και του Δημάρχου Πειραιά ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κο. Κ. Τσιάρα και τον Υπουργό Επικρατείας κο Γ. Γεραπετρίτη η «Διακήρυξη Μειοδοτικού Διαγωνισμού αγοράς ακινήτου εντός των ορίων του Δήμου Πειραιώς για την στέγαση των Δικαστηρίων – Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά» ο οποίος διαγωνισμός έχει ορισθεί  για τις 10/12/2021(Αρ.πρωτ. 15661/8-10-2021 ΔΙΑΥΓΕΙΑ).


  • Πρόκειται  για αγορά ακινήτου στον Πειραιά από την δημοπρατούσα Αρχή ΤΑΧΔΙΚ (ΝΠΔΔ) έως το ποσόν των 80.954.000€ με προκαταβολή κατά την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς ποσού 17.144.000€  προερχόμενου από  Εθνικούς πόρους (αρ.πρωτ.108284/5-10-2021) και ποσού 63.810.000€ προερχόμενου από το Ταμείο Ανάκαμψής της Ε.Ε. Στο  τίμημα περιλαμβάνεται η αξία αγοράς ακινήτου και η υποχρεωτική κατασκευαστική ολοκλήρωση του από τον ΠΩΛΗΤΗ και παράδοση «με το κλειδί» στο ΤΑΧΔΙΚ εντός 24 μηνών από την έκδοση της οικοδομικής άδειας του επιλεγόμενου ακινήτου.


  • Στις αρχές του 2020 το Υπ.Δικαιοσύνης και  το ΤΑΧΔΙΚ είχαν αναθέσει στο ΤΕΕ την σύνταξη  αρχικής μελέτης, των υπαρχόντων  προς διάθεση ακινήτων στη πόλη του Πειραιά (εκτός της πρώην Ραλλείου ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά)και συγκεκριμένα:


 α)του κτιρίου των Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη 32, Αιτωλικού, Κάστορος  και Αιγάλεω με οικόπεδο 5.387,80 τετραγωνικών μέτρων  ιδιοκτησίας του Υπ.Οικονομικών και εξαιρεθέντος από το ΤΑΙΠΕΔ και της παραχώρησης στον ΟΛΠ (Ν.4404/8-7-2016).

 β)του κτιρίου της Καπνοβιομηχανίας Κεράνη στα Καμίνια με οικόπεδο 4.720 τετραγωνικών μέτρων και με υφιστάμενο κτίσμα 29.900 τετραγωνικών μέτρων το οποίο πρόσφατα εκπλειστηριάστηκε από τον ΕΦΚΑ και αγοράστηκε από τον Ισραηλινό Όμιλο «BZPW  Real estate Development» αντί 5.500.000 ευρώ ενώ έως σήμερα πωλείται μέσω  μεσιτικών γραφείων αντί 25 έως 27 εκατομμυρίων ευρώ(όσο περίπου το εκτίμησε και το ΤΕΕ στην έκθεση του). 


Συμπερασματικά απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση δύο Δημόσια ακίνητα: Η πρώην Ράλλειος στο κέντρο της πόλης που συζητείτο επί 7 έτη ως λύση και καταρχήν ψηφισμένη από  το Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά και το ΤΑΧΔΙΚ   και  το ακίνητο  επί της Ακτής Κονδύλη ιδιοκτησίας του Υπ.Οικονομικών με πρόσοψη  στο λιμάνι δίπλα σε όλες τις συγκοινωνιακές προσβάσεις, και εν τέλει επιλέγεται η αγορά κτιρίου έως 30.000 τετραγωνικών μέτρων χωρίς βέβαια να αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο ακίνητο πλην όμως εν τοις πράγμασι αφορά το ακίνητο του ΚΕΡΑΝΗ στα Καμίνια (το οποίο μετρήθηκε από το ΤΕΕ ως έχον επιφάνεια 29.900 τ.μ. αλλά με μειονεκτήματα μεταξύ των οποίων η έλλειψη στάθμευσης και το μη απαιτούμενο ύψος των 4 μέτρων σε κάθε όροφο. Να σημειωθεί ότι  στην ανωτέρω Διακήρυξη το προβλεπόμενο ελάχιστο ύψος των ορόφων διαμορφώθηκε στα   3,80 μέτρα).!!!!!

Το συνολικό κόστος αγοράς και διαμόρφωσης του προς αγορά ακινήτου ως Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά θα ανέρχεται έως το ποσόν των  80.954.000 ευρώ. 

Με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του «Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά» και έως πρόσφατα μέλος του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ γνωρίζω τις λεπτομέρειες τις οποίες θα θέσω υπόψιν των θεσμικών οργάνων όποτε κληθώ''.