Latest News

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Γιατί έμειναν εκτός του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου τα μνημεία της Πειραϊκής [ΕΙΚΟΝΕΣ]


 Εκτός του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου έμειναν τα μνημεία της Πειραϊκής που βρίσκονται στο Παλατάκι μέσα στις εγκαταστάσεις της κρουαζιέρας!                     


Δεν συμπεριελήφθησαν το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή και τα 590 μέτρα του τείχους μέσα στο Παλατάκι.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ. Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.

Είναι προσβάσιμο από τη διαδικτυακή Πύλη στη διεύθυνση https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el .


Η αναζήτηση είναι μνημειοκεντρική, πραγματοποιείται δηλαδή με βάση το μνημείο, τον αρχαιολογικό χώρο ή τον ιστορικό τόπο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού πολιτισμού κυρίας Μενδώνη χρησιμεύει για:

– Την ολοκληρωμένη  εποπτεία και προστασία της  πολιτιστικής κληρονομιάς,.

–     Τις επενδύσεις, διότι εντοπίζει στο χάρτη τα όρια των προστατευομένων περιοχών και παρέχει έγκυρη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, επιχειρήσεις και πολίτες, για το εάν και πού ακριβώς μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες και επεμβάσεις στο περιβάλλον μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων.

–     Τη Δημόσια Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς,

–     Την προστασία από καταπατήσεις, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

–     Την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενημέρωση των πολιτών

.           Μέσω της διαδικτυακής πύλης κάθε ενδιαφερόμενος –υπηρεσία, φορέας, εταιρεία, ιδιώτης– μπορεί να ενημερώνεται με άμεσο και έγκυρο τρόπο για τα ακίνητα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους κάθε περιοχής της Επικράτειας, το καθεστώς και τους ειδικούς όρους προστασίας τους, ώστε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς στην αξιοποίηση της γης σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Αφού ερευνήσαμε προσεκτικά  τον ψηφιακό χάρτη, ανακαλύψαμε  ότι  οι αρχαιότητες της Πειραϊκής που βρίσκονται μέσα στο Παλατάκι, απρόσιτες για το κοινό, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ειδικές αποφάσεις τόσο από το ΚΑΣ όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και  προσωρινές αποφάσεις από το Πρωτοδικείο  Πειραιά μετά από προσφυγή σε αυτό του Παρατηρητηρίου Πειραιϊκής και 24 πολιτών για την προστασία των αρχαιοτήτων, δεν συμπεριελήφθησαν  στο αρχαιολογικό κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα

1. Αν και ο Πειραιάς είναι χαρακτηρισμένος ως Αρχαιολογικός Χώρος με κίτρινο χρώμα, λείπει αναφορά με μωβ ακίδα, για το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή, που έχει συντεταγμένες, στο ΕΓΣΑ 87 :  x 23,6224096 y 37,933102 το οποίο αποτελεί σημαντικό μνημείο και το Υπ. Πολιτισμού και αναφέρεται συνεχώς και επισταμένα στην προστασία και ανάδειξή του, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο χώρο της Σαλαμίνας

2. Αν και αναφέρεται το Κονώνειο τείχος με μωβ ακίδα στην περιοχή της Πειραϊκής, εντούτοις ολόκληρο το τμήμα του αρχαίου τείχους 590 μέτρων από το Κονώνειο μέχρι το Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή   δεν έχει συμπεριληφθεί στο αρχαιολογικό κτηματολόγιο. Από ολόκληρη  έκταση των 200 στρεμμάτων Δημοτικής περιουσίας στο Παλατάκι  που εκμεταλλεύεται η κρουαζιέρα, στο αρχαιολογικό κτηματολόγιο σημειώνεται μόνο η ένδειξη Κυνηγητικό Περίπτερο!!!   

Τον Ιούλιο του 2021 απευθύναμε επιστολή προς την υπηρεσία του Αρχαιολογικού κτηματολογίου με τις παρατηρήσεις μας αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Δεδομένου ότι ο επενδυτής COSCO  έχει σαφείς επιδιώξεις για αποκλειστική χρήση του αρχαιολογικού χώρου μόνο από επιβάτες της κρουαζιέρας, η παράλειψη αυτή του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου , έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία μας ότι μεθοδεύεται η καταστρατήγηση των αποφάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού που ορίζει την σύνδεση του εν γένει αστικού ιστού με τις αρχαιότητες( Κονώνειο Τείχος και Ταφικό μνημείο μέσα στο Παλατάκι).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ

13/10/21