Latest News

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το απίστευτο δούλεμα με τα δικαστήρια του Πειραιά

Ψιλό γαζί φαίνεται πως συνεχίζεται το δούλεμα με τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο- γιαπί της...
Ραλλείου Σχολής.
Την ώρα που εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει βήμα για τη μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης, συνεχίζονται οι πανηγυρικές δηλώσεις για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων, παραπλανώντας τον πειραϊκό λαό για ένα μείζον θέμα που μπορεί ν' αλλάξει το κέντρο του Πειραιά. 
Ποια είναι η αλήθεια για το νέο δικαστικό μέγαρο;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reportaz Net, μέχρι τώρα στην αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του υπουργείου Δικαιοσύνης ΔΕΝ υπάρχει πουθενά γραπτό αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου -γιαπί προκειμένου να γίνει το νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης. 
Πολύ περισσότερο μαθαίνουμε πως ΔΕΝ υπάρχει καμία σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μοναδικό έγγραφο είναι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι παραχωρεί το κτίριο για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου. (σ.σ. Το μόνο που έχει γίνει είναι να καλυφθούν οι δύο όψεις του κτιρίου-γιαπί με πανό από δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη).
Ωστόσο ΔΕΝ υπάρχει γραπτό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης που να ζητά επισήμως το κτίριο-γιαπί, να έχει υπογραφεί σύμβαση που να καταγράφει λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση του κτιρίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης (πόσο χρόνο θα είναι η παραχώρηση του κτιρίου, με τι ανταλλάγματα στο Δήμο Πειραιά κλπ) 
Όλα αυτά αποτελούν τα πρώτα απλά, αλλά απαραίτητα βήματα για την μεταστέγαση των δικαστηρίων, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reportaz Net, δεν έχουν γίνει εδώ ενάμιση χρόνο.
Που θα βρουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ; 
Επιπλέον δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου της κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου στο κτίριο-γιαπί της Ραλλείου. Μπορεί να έχουν πέσει στο τραπέζι κάποιες σοβαρές ή μη "εναλλακτικές" προτάσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι έως τώρα δεν έχουν εξασφαλιστεί τα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι το κόστος για την κατασκευή των νέων δικαστηρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται ότι από την ημέρα δημοπράτησης του έργου θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωση του νέου δικαστικού μεγάρου στη Ράλλειο. 
Οι τελευταίες δηλώσεις
Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων τη στενή συνεργασία Δ.Σ.Π και Δήμου Πειραιά, για τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της Ραλλείου.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, υποστηρίζοντας: 
Από την πλευρά του Δήμου, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια-και τους έχουμε στο πλευρό μας-ώστε να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δημοτική Αρχή, τους Δικηγόρους, αλλά κυρίως την πόλη και τους δημότες. Είναι ένα σημαντικό έργο. Έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες και έχουμε συμφωνήσει.
Όπως είπε και ο Πρόεδρος κ. Σταματογιάννης, η πολιτική βούληση φαίνεται να υπάρχει από την κυβέρνηση, το θέμα είναι να προχωρήσουμε. Δεν φτάνει μόνο η βούληση, πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Άρα κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε στο πως θα γίνει η χρηματοδότηση, διότι υπάρχουν λύσεις και να προχωρήσουμε.  
Το 2016 να μπουν τα θεμέλια, να ξεκινήσει, έτσι ώστε να ευελπιστούμε πως το 2018-2019 θα έχουμε πραγματικά ένα εμβληματικό Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη του Πειραιά, όπως αξίζει στον  Πειραιά και στη Δικαιοσύνη».


@ Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής είναι όλα στον... αέρα και σε επίπεδο δηλώσεων, είτε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (αλλάζει σαν τα πουκάμισα) είτε από το δήμαρχο, είτε από τον πρόεδρο του δικηγορικό σύλλογο Πειραιά. 
Εννοείται αν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή έστω γραπτό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Δήμο Πειραιά για παραχώρηση της Ραλλείου, ώστε να γίνει δικαστικό μέγαρο, μπορείτε να μας το στείλετε να ενημερωθεί ο πειραϊκός λαός διαφορετικά πέφτει πολύ δούλεμα...