Latest News

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Δήμος Πειραιά: Γιατί αγνοεί τους κατοίκους για τις ''αναπλάσεις'' στην Πειραϊκή

 


Να ακουστεί, επιτέλους, η φωνή των δημοτών για τις «αναπλάσεις» της Πειραϊκής Χερσονήσου, απαιτεί
η επιτροπή των κατοίκων της περιοχής καταγγέλλοντας πως ...οι παρεμβάσεις σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψην οι θέσεις των πολιτών στο πολυπληθέστερο διαμέρισμα του Πειραιά τον τελευταίο χρόνο.

Αναπλάσεις που δεν έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής ούτε με τις ανάγκες των κατοίκων αλλά προωθούν τα σχέδια της δημοτικής αρχής εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις της κρουαζιέρας για ξεπέρασμα του κυκλοφοριακού του Πειραιά και  τουριστικοποίηση. 

Στις 7 μέχρι τώρα αναπλάσεις ψηφίστηκε το στένεμα όλων των μεγάλων οδών και λεωφόρων όπως της Κλεισόβης, Καρπάθου, Θεοτόκη, Μαρίας Χατζηκυριακού, Λ.Χατζηκυριακού, Χαρ Τρικούπη , Σαχτούρη και  Ακτής Θεμιστοκλέους  ,περιορίζοντας το  πλάτος οδοστρώματος στα 3,5 μέτρα και απώλεια χιλιάδων θέσεων στάθμευσης χωρίς καμία συνολική κυκλοφοριακή μελέτη.

Με αυτόν τον τρόπο η δημοτική αρχή πιστεύει ότι θα πετύχει την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την διευκόλυνση των τουριστών της κρουαζιέρας όταν οι συγκοινωνίες σε πολλές από τις περιοχές αυτές είναι ανεπαρκέστατες και τίθενται ακόμη και προβλήματα ασφάλειας του Μετρό.

Ειδικά για την ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο ψυχαγωγίας των κατοίκων και επαφής με το θαλάσσιο μέτωπο , προβλέπεται με την ανάπλαση  η κατάληψη του τοπίου και του χώρου με μεταλλικές πεζογέφυρες πάνω στα βράχια  για περίπατο τουριστών αποκλείοντας τους μόνιμους κατοίκους από την πρόσβαση στη θάλασσα. 

Η ανάπλαση των δρόμων με θυσίες πολλών και μεγάλων δέντρων και αντικατάσταση τους από φυτά χαμηλής βλάστησης δεν έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη του Πειραιά και της Α΄Κοινότητας όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι από τις χειρότερες πανευρωπαϊκά συμβάλλοντας στην επιδείνωση της Κλιματικής Κρίσης.

 Το χειρότερο εξ όλων είναι ότι πουθενά δεν λαμβάνεται υπ΄ οψη η γνώμη των κατοίκων που συγκεντρώνονται, στέλνουν ψηφίσματα στον δήμαρχο, στις παρατάξεις ενώ όταν επιχειρούν να εκθέσουν τις απόψεις τους στο κοινοτικό συμβούλιο δέχονται τον εμπαιγμό εκ μέρους του προέδρου κύριου Γκόλφη  ο  οποίος δεν συγκαλεί κοινοτικό συμβούλιο για αυτό το θέμα αλλά παραπέμπει τους κατοίκους να συζητήσουν με τους εργολάβους των αναπλάσεων.

Οι αναπλάσεις του τόπου μας δεν είναι ζήτημα ούτε των τεχνοκρατών ούτε των εργολάβων ούτε και του Αναπτυξιακού Οργανισμού του δήμου Πειραιά.

Είναι ζήτημα των κατοίκων οι οποίοι πρέπει να έχουν την πρώτη και την τελευταία γνώμη για τον τόπο τους και τη ζωή τους!

Καλούμε τους κατοίκους σε συγκέντρωση την Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 7,30 μ.μ έξω από το κοινοτικό κατάστημα Κλεισόβης και Λ.Χατζηκυριακού 89, την ίδια ώρα που μέσα θα γίνεται συνεδρίαση του συμβουλίου για περίπτερα και υλοτομήσεις δέντρων αλλά όχι για το θέμα της ανάπλασης της Πειραϊκής που το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να  τεθεί ως θέμα προτεραιότητας στο κοινοτικό συμβούλιο.                                                                            

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποσυρθεί η πρόχειρη ελλιπέστατη προμελέτη για την ανάπλαση της Πειραϊκής και να προχωρήσει ο Δήμος Πειραιά σε Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ένα έργο που θα καθορίσει το τοπίο και τη ζωή τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια.