Latest News

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Νίκος Πηλός: «Υπάρχουν κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν οι ένστολοι», λέει ο φωτορεπόρτερ που συνελήφθη

 Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ, Νίκος Πήλος μίλησε για τη σύλληψή του την Τρίτη κατά την αστυνομική επιχείριση στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας παρά τη γνωστοποίηση της δημοσιογραφικής του ιδιότητας στις... αρμόδιες αρχές.

Ο κ. Πήλος παρακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια την κοινότητα της λεωφόρου Αλεξάνδρας και μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς του έχει παρουσιαστεί και βραβευτεί.

«Τα Προσφυγικά παρουσιάζουν μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αυτοοργανωμένες κοινότητες φτωχών ανθρώπων-ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων», δήλωσε στην Εφ.Συν. ο κ. Πήλος προσθέτοντας πως εργάζεται πάνω από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας πολλές φορές γεγονότα σε εμπόλεμες ζώνες.

«Ο τρόπος που δουλεύουμε στο πεδίο έχει κανόνες και διέπεται από κώδικα δεοντολογίας, όπως υπάρχουν και συγκεκριμένοι κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν όχι μόνο οι ένστολοι κάθε χώρας, αλλά ακόμα και οι αντιμαχόμενες πλευρές σε μια σύρραξη απέναντι στους ανθρώπους του Τύπου».

«Ακολούθησα τους κανόνες»

«Όταν ξεκίνησε η έφοδος των αστυνομικών και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, ακολούθησα τους κανόνες ασφαλείας και ανέβηκα στην ταράτσα ώστε να μπορώ να αναπνέω γιατί στον εσωτερικό χώρο υπήρχε μεγάλος συνωστισμός», σημειώνει. 

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις ανέβηκαν μέχρι την ταράτσα και τον προσήγαγαν «παρ’ όλο που είπα την ιδιότητά μου και έδειξα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα».

«Μεταφέρθηκα στη ΓΑΔΑ όπου με κράτησαν μέχρι τις 2 το ξημέρωμα, παρ’ όλο που ήταν γνωστή η ιδιότητά μου και στη φυσική και την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας. Εν τέλει βρέθηκα κατηγορούμενος και μάλιστα με βαριές κατηγορίες. Είμαστε επαγγελματίες και δεν επιλέγουμε πλευρά στα γεγονότα, ούτε εγώ ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο ή κόμμα. Είμαι εκεί για να καταγράφω νηφάλια και ψύχραιμα όσα συμβαίνουν - αυτό άλλωστε διδάσκω και στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο όταν διδάσκω στην Ελλάδα και αλλού», τονίζει.

Ο κ. Πήλος κρατήθηκε για 10 ώρες και βρέθηκε κατηγορούμενος για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για τη δίωξη του φωτορεπόρτερ

«Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε τη δίωξη και τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του συναδέλφου και μέλους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Νίκου Πηλού.

Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το απόγευμα της Τρίτης για ρεπορτάζ όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του, είχε την κάμερά του και έδειξε τις δημοσιογραφικές του ταυτότητες.

Αφού υπέστη ταλαιπωρία και κράτηση για περίπου δέκα ώρες, ο κ. Πηλός αφέθηκε ελεύθερος με μια εκκρεμή ποινική δίωξη με σοβαρές κατηγορίες, που όμως δεν περιλαμβάνει την παραμικρή μαρτυρία ή στοιχείο εναντίον του.

Ο κ. Πηλός είχε κάθε έννομο συμφέρον να βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του. Καταδικάζουμε την παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου από τις ίδιες τις αρχές.

Αναμένουμε από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές και την πολιτεία να πράξουν τα δέοντα και το μέλος μας να απαλλαγεί άμεσα από τις κατηγορίες.

Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί επίσης η παρακώλυση του έργου των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην ίδια περιοχή το πρωί της Τρίτης με τις αστυνομικές αρχές να την αποδίδουν σε προφορική εισαγγελική απόφαση. Στόχος των αρχών θα πρέπει να είναι να διευκολύνουν και όχι να εμποδίζουν το ρόλο των δημοσιογράφων.

Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς»