Latest News

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ξεκινά πρόγραμμα αντικατάστασης- Τι προβλέπει

 Σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων, μεταξύ άλλων αντικατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών... ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Ειδικότερα, το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, για το οποίο στόχος της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη να γίνει έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ και υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έως το τέλος του έτους.

Η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πως οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Άλλα προγράμματα του υπουργείου προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.