Latest News

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα - 500.000 το τελευταίο 15ήμερο

 Τουλάχιστον τριπλάσια, μπορεί και τετραπλάσια, είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα... σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνει η ομάδα του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Τα 17.000 - 18.000 που ανακοινώνονται, στην ουσία είναι γύρω στις 30.000 - 40.000 ή 50.000. Τα ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15θήμερο είναι γύρω στις 500.000» επεσήμανε ο κ. Τζανάκης στο Mega.

Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά πως «εάν συναντήσετε 100 άτομα, ένας ή δύο θα έχουν κορωνοϊό», τονίζοντας πως απαιτείται προσοχή στις κοινωνικές επαφές. 

 

Ερωτώμενος για τη χρήση μάσκας, παραδέχθηκε πως «κανείς δεν μπορεί να προστατευτεί απόλυτα» καθώς υπάρχουν μέρη που δεν μπορεί να φορεθεί, αλλά είπε πως όταν κάποιος νιώσει ανασφαλής και τη βάλει απολαμβάνει προστασίας της τάξης του 80% ή και 90%. 

Όσοι δεν έχουν νοσήσει, συμπλήρωσε, «παρατηρώ πως είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στα ατομικά μέτρα προστασίας. Το μοναδικό που μπορεί να σώσει είναι να φοράς μάσκα και να κάνεις προσεκτική αντισηψία σε δημόσιους χώρους». 

Παράλληλα, είπε πως ένας πρόσφατος εμβολιασμός ή μία νόσηση «μπορεί να προστατεύει τις επόμενες 5 με 8 εβδομάδες. Αν όχι 100%, σε μεγάλο ποσοστό». 

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ιός, επεσήμανε πως «έχει αλλάξει πλήρως (...) προκαλεί πολύ περισσότερες μεταδόσεις», αλλά είναι μικρότερη η «παθογονικότητα και νοσογονικότητά» του. 

Και η κλινική εικόνα των ασθενών είναι διαφορετική πλέον, καθώς «δεν χρειάζονται μεγάλη αναπνευστική υποστήριξη γιατί δεν προσβάλει κατώτερο αναπνευστικό, δεν κάνει πνευμονίες», αλλά «προκαλεί μία αποδιοργάνωση υποκείμενων νοσημάτων». 

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου και να μην περιμένουν τις επόμενες παραδόσεις σκευασμάτων: «Δεν ξέρουμε αν το σύνθετο εμβόλιο θα έρθει πριν τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει και πώς πάνε οι μελέτες. Να μην περιμένουμε».