Latest News

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Νέα επίθεση Άγκυρας στην Αθήνα: «Παραβιάζει τα δικαιώματα των συμπατριώτών μας στη Δυτική Θράκη»

 Νέα επίθεση της Άγκυρας προς την Αθήνα αναφορικά με νομική ρύθμιση σχετικά με τη λειτουργία των μουφτειών στη Δυτική Θράκη, την οποία... χαρακτηρίζει «καταπιεστική». 

«Η Ελλάδα παραβίασε, για άλλη μια φορά, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTA), τα οποία κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, ιδίως τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ρύθμιση αυτή, όπως καταγγέλλεται, «καταρτίστηκε χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους της BTTA» και «αγνοεί, για άλλη μια φορά, τον μουφτή που εκλέχθηκε από την BTTA και, συνεπώς, τη βούληση και τη θρησκευτική ελευθερία της BTTA».

Η Άγκυρα αναφέρει πως το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης «παρέχει στη ΒΤΤΑ το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις» και κρίνει ως «απαράδεκτο» η χώρα μας να «προσπαθεί να θέσει τα γραφεία μουφτήδων υπό τη δική της διαχείριση, ενάντια στη θέληση της BTTA».

«Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπατριωτών μας στον θρησκευτικό τομέα που εγγυώνται οι διεθνείς συμφωνίες. (…) Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους καταπιεστικούς νόμους και πρακτικές» συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Καλεί την Ελλάδα να «σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να τερματίσει τις πολιτικές καταπίεσης και εκφοβισμού κατά της BTTA» και επιμένει πως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας».