Latest News

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Συντριβή Antonov: Παραμένει αποκλεισμένη η περιοχή- Σε αναμονή για τα αποτελέσματα των δειγμάτων

 Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη συντριβή του Antonov κοντά στην Καβάλα, με οκτώ νεκρούς, ο δήμος Παγγαίου παραμένει χωρίς επίσημα αποτελέσματα για τα δείγματα που ελήφθησαν από νερό, χώμα... και φυτά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Thesstoday κανείς δεν έχει ακόμα απαντήσεις για το τι συνέβη και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον γενικός γραμματέα του δήμου Παγγαίου, Γιώργο Καλλινικίδη, ήδη έχουν ληφθεί επιπρόσθετα δείγματα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σύγκρισης με εκείνα που πάρθηκαν από τις πρώτες μέρες.

«Έχουν ήδη ληφθεί επιπρόσθετα δείγματα από αγροτεμάχια της ευρύτερης περιοχής τα οποία είναι άθικτα. Στόχος μας είναι να τα συγκρίνουμε με αυτά που έχουμε λάβει ήδη και έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του κράτους στην Αθήνα, προκειμένου να δούμε σε βάθος αν υπάρχουν διαφορές στις εδαφικά στοιχεία, στο νερό ή στα φυτά».

Επεσήμανε ότι ενδεχομένως να έχουν τα επίσημα αποτελέσματα από την Πολιτική Προστασία την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο είναι μια λεπτομερής διαδικασία που απαιτεί τη μέγιστη σοβαρότητα ως προς την αντιμετώπισή της.

«Θεωρώ ότι για να βρισκόμαστε στο στάδιο όπου περιμένουμε τις εξετάσεις, δεν νομίζω ότι θα μας ανησυχήσουν τα αποτελέσματα. Έως τώρα δεν έχουμε μια καθαρή εκτίμηση, ωστόσο δεν νομίζω να έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι επιβαρυντικό» είπε χαρακτηριστικά.

Αγρότες και αρμόδιοι φορείς ωστόσο έχουν ζητήσει τάχιστες εξετάσεις για τα αποτελέσματα, καθώς εγκυμονεί πλέον ο κίνδυνος να εισέλθουν στις σοδειές άγνωστα στοιχεία που ενδεχομένως κοστίσουν ακριβά για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Η περιοχή είναι ακόμη οριοθετημένη με συρματόπλεγμα και μη προσβάσιμη για τους αγρότες. Μιλάμε για καλλιέργειες με καλαμπόκια και ηλίανθους, ωστόσο οι αγρότες αυτής της ζώνης προς το παρόν δεν έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους.

»Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης συντριμμιών και πυρομαχικών από τον πυρήνα της πτώσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, τα ειδικά κλιμάκια που έχουν αναλάβει την απομάκρυνση θα απασχολούνται για όλο τον Αύγουστο, όπως τόνισε.

Η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου, Φϊλιππος Αναστασιάδης.

«Δεν υπάρχει ανησυχία. Εμείς πιέσαμε για να έχουμε άμεσα τα αποτελέσματα, ωστόσο η εκτίμησή μας είναι ότι όλα εξελίσσονται ομαλά».