Latest News

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Απέραντη χωματερή το αμαξοστάσιο του Δήμου Πειραιά - Σήμα κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων [ΕΙΚΟΝΕΣ]


Σε υπαίθριες χωματερές έχουν μετατραπεί οι χώροι του αμαξοστασίου του Δήμου Πειραιά, καθώς δεκάδες μπάζα, στρώματα, φύλλα δέντρων και άλλου είδους απόβλητα εναποθέτονται και μεταφορτώνονται για πάρα πολλές ώρες, μέσα σε χώρο που ...δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι, χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίαςς, ενώ η μυρωδιά και η μπόχα ήταν πραγματικά ανυπόφορη.

Αυτές τουλάχιστον τις άθλιες συνθήκες διαπίστωσε αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πειραιά», που αποτελούνταν από τους Δημοτικούς Συμβούλους Αλέξανδρο Κοτέα και Γρηγόρη Μόφορη και την Κοινοτική Σύμβουλο της Γ’ Κοινότητας Στέλλα Αμανατίδου, ποτ συναντήθηκαν χθες Τρίτη 21/6/2022 με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά στο αμαξοστάσιο του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Δ.Σ. του Σωματείου ανέδειξε για πολλοστή φορά τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο αμαξοστάσιο, κάτι που διαπιστώθηκε και από την περιήγηση της αντιπροσωπείας σε όλους τους χώρους, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζόμενων, τους εκφοβισμούς και τις απειλές που δέχονται από τους προϊσταμένους, προκειμένου να «βγαίνει η δουλειά».

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση και την περιοδεία στο χώρο, αναδείχθηκαν τα εξής:

  • Οι χώροι του αμαξοστασίου έχουν μετατραπεί σε υπαίθριες χωματερές, αφού δεκάδες μπάζα, στρώματα, φύλλα δέντρων και άλλου είδους απόβλητα εναποθέτονται και μεταφορτώνονται για πάρα πολλές ώρες, μέσα σε χώρο που δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι, χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Η μυρωδιά και η μπόχα ήταν πραγματικά ανυπόφορη, παρ’ ότι η αντιπροσωπεία φορούσε μάσκες. Η κατάσταση αυτή έχει διαπιστωθεί ιδίοις όμμασι δυο φορές από κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής, η κατάσταση όμως ουδέποτε βελτιώθηκε.

  • Το αμαξοστάσιο στεγάζεται σε χώρο πεπαλαιωμένο, κακοσυντηρημένο και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτίριο που αποθηκεύονται οι κάδοι απορριμμάτων έχει χαρακτηριστεί στατικά ακατάλληλο, ενώ οι τουαλέτες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

  • Οι εργαζόμενοι μετέφεραν στην αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πειραιά» το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας που επικρατεί από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, κυριολεκτικά «ήλιο με ήλιο», παρ’ ότι υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ που προβλέπει 32 ώρες εργασία την εβδομάδα και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορούν να δουλεύουν παραπάνω. Παράλληλα, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις, με τη Δημοτική Αρχή να καθιστά «κουρελόχαρτο» ακόμα και δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους εργαζόμενους (έτος 2019), αφού δεν έχει ακόμα αποδώσει τα χρήματα στους εργαζόμενους.

  • Για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), παρ’ ότι υπάρχει αντίστοιχη ΚΥΑ το 2019 και μια μεγάλη μερίδα των Δήμων της χώρας δικαίωσαν και κατέβαλαν είτε σε είδος είτε σε χρηματικό ποσό τα ΜΑΠ πενταετίας, η Δημοτική Αρχή Πειραιά δεν εκπληρώνει προς όλους τις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν όλα τα ΜΑΠ που τους είναι απαραίτητα και αναγκάζονται να τα αγοράζουν με δικά τους χρήματα.

  • Οι εργαζόμενοι μετέφεραν την αντίθεσή τους στο νέο Οργανόγραμμα του Δήμου Πειραιά (ΟΕΥ), το οποίο καταργεί και συγχωνεύει μια σειρά από τομείς και υπηρεσίες του Δήμου, βαδίζοντας πρόσω ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών στο όνομα της «έλλειψης προσωπικού». Την ίδια στιγμή η Δημοτική Αρχή, ενώ επικαλείται ότι θέλει μόνιμους εργαζόμενους και στηρίζει στα λόγια τους δικαστικούς αγώνες συμβασιούχων εργαζόμενων για μονιμοποίηση, στην πράξη (μέσω της παρουσίας της Νομικής Υπηρεσίας στα δικαστήρια) ανατρέπει τα λεγόμενά της, με τη λογική ότι «πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος» (δηλαδή η λήξη των συμβάσεων και η απόλυση των εργαζόμενων) και ότι «δεν υπάρχουν χρήματα να τους κρατήσουμε».



Η αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πειραιά» άκουσε και κατέγραψε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά και τόνισε ότι είναι στο πλευρό τους, κάτι που άλλωστε έχει αποδειχθεί από τις δεκάδες παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Ανέδειξε την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή Μώραλη, από κοινού με την παράταξη της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, η οποία είναι κοινή συνισταμένη στο σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας. Προτεραιότητα είναι να προχωρήσουν τα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων για «επενδύσεις», την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται (σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.ά) και δε χτίζονται νέα σχολεία, ελεύθεροι χώροι κ.λπ., ενώ οι δημότες του Πειραιά χαρατσώνονται μέσω των ανταποδοτικών τελών, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα.