Latest News

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Καταψηφίστηκε η Στρατηγική μελέτη του master plan της ΟΛΠ Α.Ε.– Cosco!


 Καταψηφίστηκε η
Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του master plan της ΟΛΠ Α.Ε.– Cosco από το Περιφερειακό Συμβούλιο... Αττικής
!                                                                                                                                            

                                                                                                                                          Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη των έργων για το νέο λιμάνι στην Πειραϊκή, εργασίες που πληρώνονται από την  περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΣΠΑ, στο χθεσινό Περιφερειακό συμβούλιο παρουσιάστηκε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 όταν εν μέσω θριαμβολογιών της αντιπεριφερειάρχου κας Αντωνάκου για την  θέσπιση 231 όρων και 9 κόκκινων γραμμών το master plan είχε υπερψηφιστεί.               

 Χθες, η εισηγήτρια- αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου, παραδέχτηκε πώς ούτε οι όροι ούτε οι  κόκκινες γραμμές τηρήθηκαν, ενώ οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πόλεις του ευρύτερου Πειραιά λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης  από τις  επεκτάσεις τηςCOSCO.                                                                                                                                                    

Η προσπάθεια αποκλεισμού από την συνεδρίαση της κοινοτικής συμβούλου - εκπροσώπου του κινήματος  ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ , συνάντησε  την σθεναρή αντίδραση των περισσότερων  συμβούλων-επικεφαλής των παρατάξεων και είχε ως αποτέλεσμα να της δοθεί ο λόγος στο τέλος.

Από την τοποθέτηση της Δήμητρας  Βήνη έγινε σαφές  με αποδείξεις ότι τόσο οι έλεγχοι- αυτοψίες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ,όπως επίσης και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά , καλύπτουν το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή  , ενώ για το ίδιο θέμα των συνεχών παραβάσεων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά διεξάγει έρευνα εδώ και 8 μήνες.                                                         

  Έκπληξη προκαλεί γιατί δεν επετράπη  στην εκπρόσωπο των νέων πράσινων που είναι κάτοικος Πειραιά να τοποθετηθεί. 

Εν κατακλείδι  η καταψήφιση  του master plan της COSCO εκ μέρους της παράταξης του Πατούλη δεν αποτελεί κάποια ηρωική πράξη αντίστασης αντιθέτως  μια απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης του ήδη τρωθέντος κύρους της Περιφέρειας η οποία  δεν έχει κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρυσμα. Η Στρατηγική Μελέτη του master plan  COSCO πρόκειται να  εγκριθεί τελικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή χρήσεων γης που θα μετατρέψει  τον ευρύτερο Πειραιά σε μια λιμενοβιομηχανική ζώνη ασύμβατη με οικιστικές χρήσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά και να σώσει τον Πειραιά την ύστατη ώρα, αν δεχόταν χτες  την πρόταση των συμβούλων της αντιπολίτευσης να μην εκταμιευθούν τα χρήματα της  2ης επιταγής προς την COSCO.                                            

Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να μην πληρώσει την δεύτερη δόση στους εργολάβους  της COSCO και να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο  το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα της  Πειραϊκής.

Μόνο η σιωπή δεν δείχνει μεταμέλεια,  όπως έλεγε και ο Μένανδρος. Ζητάμε έμπρακτη μεταμέλεια από την Περιφέρεια Αττικής : Να μην δοθεί το έμβασμα στην COSCO  για να συνεχίσει το έγκλημά της στην Πειραϊκή. Την δυνατότητα αυτή την έχει μόνο η Περιφέρεια Αττικής και την καλούμε να την ασκήσει.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ