Latest News

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Ναυάγιο με μετανάστες νότια της Κάσου- Τουρκικές φρεγάτες εμφανίστηκαν στο σημείο των ερευνών

 


Πλοιάριο που μετέφερε 45 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κάσου και συγκεκριμένα περίπου 50 μίλια από τις ακτές του νησιού εντός της περιοχής που... έχει οριοθετηθεί από τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

 

Το ναυάγιο σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, με ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας να σπεύδει στο σημείο, ενώ εκεί βρίσκονταν και τρία παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ένα με σημαία Μάλτας, ένα με σημαία Νήσων Μάρσαλ και ένα με σημαία Λιβερίας. Σκάφη του Λιμενικού προσπάθησαν επίσης να πλησιάσουν, ωστόσο λόγω καιρικών συνθηκών δεν τα κατάφεραν.

 

Η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε χθες, περί τις 22:00, ωστόσο η τουρκική πλευρά λίγο έλειψε δημιουργήσει επεισόδιο, καθώς στο σημείο έφτασαν δύο τουρκικές φρεγάτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του lifo.gr , οι κυβερνήτες των τουρκικών πολεμικών πλοίων ζητούσαν να αναλάβουν την έρευνα για την διάσωση. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να καθοδηγούν τις έρευνες.

 

Παρόλα αυτά, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για ναυάγιο με 45 Σύρους πρόσφυγες 260 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κας (Αντίφελλος). αναφέροντας ότι , δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ερευνούν την περιοχή μαζί με ένα αεροσκάφος, όμως οι επιχειρήσεις δυσχεραίνονται λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών και της θαλασσοταραχής. Την εν λόγω είδηση, σήμερα, μετέδωσε και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Nαυτιλίας τονίζεται πως «περί τις 23:00 της 22 Ιουλίου προσέγγισαν την περιοχή αρχικά η τουρκική φρεγάτα "GELIBOLU" και ακολούθως η φρεγάτα "GOKOVA" που είχε αποπλεύσει από το Ακσάζ για άλλη δραστηριότητα, οι οποίες κάλεσαν τα παραπλέοντα πλοία να μεταπέσουν στη συχνότητά τους για να αναλάβουν τον συντονισμό της επιχείρησης. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ».