Latest News

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ποιοι προωθούν νέα Δικαστήρια Πειραιά στου "Κεράνη": Καταγγελία για σκάνδαλο με φωτογραφικό διαγωνισμόΈκπληκτος ο νομικός κόσμος αλλά και οι Πολίτες του Πειραιά παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου...

της πόλης.

Το Υπ. Δικαιοσύνης αίφνης προσκάλεσε το ΔΣ του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ  χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προκειμένου  να αποφασίσει  εντός ολίγων ωρών για: 

1./   Τη διενέργεια δημοσίου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου στον Πειραιά, περαιωμένου ή ημιτελούς, προς κάλυψη όλων των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά» και 

2./   «Πρόταση έγκρισης  πίστωσης  81.500.000€ για την αγορά κτιρίου προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο τίμημα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για την παράδοση λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στο Ελληνικό Δημόσιο».  

"Η διαδικασία αγοράς έχει έντονη οσμή σκανδάλου και φωτογραφική διάσταση καθώς είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι ΜΟΝΟΝ το κτίριο (εργοστάσιο) της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ στα Καμίνια έχει την απαιτούμενη από  την Κυβέρνηση έκταση των 30.000 μ2." όπως καταγγέλλει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος σημειώνει:

"Σύμφωνα με πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ (2019-2020) το κτίριο αυτό έχει συνολική επιφάνεια 29.900μ2 και η αξία του ακινήτου εκτιμάται σε 25.000.000€. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη «η πρεμούρα» της Κυβέρνησης ώστε αρνήθηκε το αίτημα της ολιγοήμερης αναβολής, έως την 26/3/2021 προκειμένου να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αφού εξετάσει τα νέα δεδομένα και να εκφράσει συντεταγμένα την απόφασή του.

Μέχρι σήμερα με τις πολυετείς προσπάθειες των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Δήμου Πειραιά και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά(ΔΣΠ), είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί η εγκατάσταση των Δικαστηρίων στο κτίριο της πρώην Ραλλείου στο κέντρο της πόλης και η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου (Σκουζέ και Φίλωνος), λύση συνολικού ποσού 40 εκατ. Ευρώ. Εξάλλου ολοκληρώθηκε η αλλαγή χρήσης, η τακτοποίηση της ιδιοκτησίας, και έχουν καταβληθεί από τον ΔΣΠ και φορείς έξοδα για σχετικές μελέτες. Τα ανωτέρω χρήματα όμως δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν.

Ομοίως δεν μπορούσαν να εξευρεθούν τα 50 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν (πάλι σύμφωνα με μελέτες του ΤΕΕ) για την κατασκευή ως Δικαστικού Μεγάρου με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε δημόσιο ακίνητο (Υπ. Οικονομικών) στο Λιμάνι του Πειραιά επί της Ακτής Κονδύλη αρ. 32.

Αιφνιδίως, αλλάζει με κυβερνητική απόφαση ο υφιστάμενος σχεδιασμός και διατίθενται σήμερα (σε συνθήκες lockdown)  81.5 εκ. (διπλάσια) για άλλο ιδιωτικό  κτίριο (εκτός κέντρου Πειραιά - πρώην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ) χωρίς καμία μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών.

 Επιθυμούμε να μάθουμε ποιοι “τρέχουν” αυτό το “project”, ποιοι “συμβουλεύουν” προς αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες.

 Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν την συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του Δημοσίου Χρήματος. Τώρα είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών, η ώρα της κοινωνίας του Πειραιά να αντιδράσει".ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Οσμή σκανδάλου στη μεταστέγαση Δικαστηρίων Πειραιά - Απορρίπτονται δημόσια ακίνητα, επιλέγεται ιδιωτικό!