Latest News

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

"Περί του Πύργου του Πειραιά και της οργής ενός Δημάρχου"!

Με μια ανάρτηση του Νίκου Μπελαβίλα στο προφίλ του στο facebook με τίτλο "Περί του Πύργου του Πειραιά και της οργής ενός Δημάρχου" απάντησε στον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη...  ο συνδυασμός "Πειραιάς για όλους".

Πύργος Πειραιά: Οι γραφικότητες, οι κωλοτούμπες και τα fake news (EIKONA)


Nikos Belavilas
22 λεπτά · 
 
Αγαπητέ κύριε Μώραλη,
προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς σας συνέβη και χάσατε την ψυχραιμία σας, στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου που εκδώσατε.

Σε μία ερώτηση για το πόσο ακριβώς θα κοστίσει στον Δήμο Πειραιά η αξιοποίηση του Πύργου, λάβαμε μία απάντηση ό,τι να’ναι. Με μία απίστευτη πολυλογία (αυτός είναι ψύχραιμος χαρακτηρισμός) προκειμένου να μην υπάρξει απάντηση στο ερώτημα μας. Βάζοντας δυστυχώς και το δύσμοιρο «Κανάλι 1» να παριστάνει το προσωπικό σας ΜΜΕ καθώς δημοσιοποίησε την απάντηση σας χωρίς να δημοσιοποιήσει την ερώτηση μας, του «Πειραιάς για Όλους»-τέτοια πολυφωνία!

Πάμε λοιπόν από την αρχή. Το ερώτημα και η ουσία των πραγμάτων.

Πρώτον: Ο Πύργος είναι ένα φάντασμα εδώ και 47 χρόνια. Αυτό είναι το «έπος» του χουντικού δημάρχου Σκυλίτση, κορυφαίο από τα έργα-καταστροφές που κάνουν την πόλη να υποφέρει ακόμη, μαζί με τη Ράλλειο, το κληροδότημα Ζαχαρίου και το μπάζωμα της Πειραϊκής. Κατόρθωμα του επίσης υπήρξε η χρεωκοπία του Δήμου Πειραιά. Χρειάστηκαν χρόνια να συνέλθει η πόλη μας από τα χρέη που συσσώρευσε ο εκλεκτός των δικτατόρων.

Δεύτερον: Αποτελεί αναμφίβολα αποτυχία όλων των μεταπολιτευτικών δημάρχων η αδυναμία αξιοποίησης του γιαπιού του Πύργου. Δεν το λέμε τώρα, το έχουμε πει δημόσια άπειρες φορές.

Τρίτον: Ζητούσαμε την αξιοποίηση του Πύργου από το 1998 επιτακτικά, όταν εσείς δεν είχατε ακόμη καμία σχέση με την πόλη και κριτικάραμε τους δημάρχους που δεν τα κατάφερναν. Το ζητήσαμε ξανά το 2014, και προσωπικά το έθεσα ως ένα από τα μεγάλα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας του 2019.

Τέταρτον: Πετύχατε να ολοκληρώσετε τον διαγωνισμό της ενοικίασης σε ιδιώτη, όχι σε ένα-ενάμιση χρόνο που απαιτείται συνήθως, αλλά σε έξι που άρχετε στον δημοτικό μας βίο. Δεν είναι δα ό,τι χειρότερο, καθώς ξέρουμε ότι κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Πέμπτον: Ο διαγωνισμός έχει τα «προβληματάκια» του, όπως ότι εμφανίστηκε μόνο ένας υποψήφιος ή ότι το ακίνητο διατίθεται για 99 χρόνια αντί για 30-45 ως είθισται, αλλά κομμάτια να γίνει αν είναι να γλυτώσουμε από το κουφάρι. Αφού έλεγξε τη νομιμότητα του και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχαμε κανένα λόγο να μην ψηφίσουμε μαζί με το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο την απελευθέρωση του Δήμου από αυτό το βαρίδι. Όχι μόνο το πράξαμε αλλά είπαμε και δημόσια ότι η εξέλιξη είναι θετική. Γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από εσάς, ότι το αρνητικό αισθητικό και εμπορικό αποτύπωμα στην πόλη, από το γιαπί μισού αιώνα παράγει αρνητική αξία σε όλη τη γύρω περιοχή.

Έκτον: Ζητήσαμε και ζητάμε επιτακτικά να προχωρήσουν επειγόντως τα έργα που συνοδεύουν τον Πύργο, η ανάπλαση της Αγοράς, η νέα Ιπποδάμεια Αγορά και όλα αυτά τα δώρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφέρειας υπό τη Ρένα Δούρου προς την πόλη μας, τα οποία απομετρώνται σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ επί της θητείας σας! Όμως και εκεί έχουμε από τη μία πολύ χαμηλή απορρόφηση, το Μετρό ούτε που ξέρουμε πότε θα έλθει Πειραιά όσο για την Ιπποδάμεια φαίνεται πως ο υπουργός με τον οποίο προχθές οργανώσατε την τελετή της υπογραφής έχει άλλους θολούς σκοπούς. Αντί να ευχαριστήσετε λοιπόν τον Δρίτσα, τη Δούρου, τον Γαβρίλη για αυτά που σας προσέφεραν σε ζεστό χρήμα και έργα γράψατε αυτά που γράψατε. Ας είναι. Ως εδώ ελπίζουμε να είναι κατανοητή η θέση μας. Αλλά…τώρα αρχίζουν τα όντως περίεργα.

Προ μηνός, έρχεται ο κύριος Τάσος Κάρλες, ένας όχι άσχετος αλλά σχετικός για τα καλά, ως πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών δέκα ετών και δύο θητειών επί δημαρχίας Αγραπίδη και σκάει την είδηση: Ο Δήμος Πειραιά κατά τα κυκλοφορούντα νέα όχι μόνο δεν θα εισπράξει από τον Πύργο αλλά θα βάλει και από το ταμείο του. Ένα μήνα τώρα, δεν υπάρχει ούτε απάντηση, ούτε διάψευση από πλευράς σας. Και τότε αποφασίσαμε να σας ρωτήσουμε επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγγράφως με επιστολή στις δημοτικές υπηρεσίες: «Πόσος είναι ο λογαριασμός από την αξιοποίηση του Πύργου για τον Δήμο Πειραιά»;

H απάντηση των υπηρεσιών – εν γνώσει σας υποθέτω, ήταν πρωτοφανής:
«Διαβάστε τη σύμβαση!». Ξεπερνώ το απίστευτα προσβλητικό ύφος προς την αντιπολίτευση του Δήμου που εκπροσωπούμε και συνεχίζω.

Η σύμβαση κύριε Δήμαρχε, καθ’ όλα νομότυπη όπως φαίνεται, δεν περιλαμβάνει ούτε τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, ούτε τα κόστη μεταστεγάσεων υπηρεσιών, ούτε τα κόστη ενοικιάσεων για τις μεταστεγάσεις. Ούτε θα μπορούσε. Αυτά δεν αφορούν τον επενδυτή αλλά αφορούν εμάς που θα τα πληρώσουμε. Θα μου πείτε, τι να κάναμε, να αφήναμε το κουφάρι; Όχι βέβαια, η λύση είναι απλή, να το προβλέψουμε στο τίμημα εξ αρχής. Και ως προς αυτό, γνωρίζετε ότι είναι δουλειά σας να κάνετε αξιόπιστες επιχειρησιακές και οικονομικές εκτιμήσεις. Αν δε σας ξέφυγε ο υπολογισμός του ορκωτού εκτιμητή – συμβαίνουν και αυτά πολύ συχνά – πάλι δουλειά σας είναι να τον μαζέψετε.

Επομένως και λυπάμαι αν μακρηγόρησα, το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και όσο δεν απαντάτε, τόσο φαίνεται ότι ο τέως αντιδήμαρχος οικονομικών κάτι πολύ σοβαρό επισημαίνει.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: Πόσο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Πειραιά από την υπόθεση της αξιοποίησης του Πύργου; Ελπίζουμε ειλικρινά να μην είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται, ότι θα πληρώσει και από πάνω.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, όπως είδατε στο μεγάλο αυτό κείμενο, δεν μπήκα στον πειρασμό να μιλήσω ούτε για το τι εκπροσωπούμε και τι εκπροσωπείτε, ούτε για «κωλοτούμπες» και «γραφικότητες» ούτε για κομματικά συμφέροντα αλλά ούτε και για επιχειρηματικά, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για την Cosco, ούτε για τους υπουργούς των «κατεδαφίσεων», τους οποίους δέχεστε σήμερα στον Πειραιά υμνώντας τους, καθυβρίζοντας τους προηγούμενους, ούτε για τον ρόλο ενός δημάρχου και την οφειλόμενη στάση του απέναντι στις κοινοβουλευτικές παραδόσεις, την οφειλόμενη τιμή σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους, τη θεσμική εικόνα και λόγο ενός δημοτικού άρχοντα, που διαφέρει πολύ από την εικόνα που δώσατε με το κείμενο σας.

Το κείμενο αυτό δεν θα αποσταλεί με Δελτίο Τύπου, καθώς κύριο σκοπό έχει να σας απευθυνθεί προσωπικά, με την προτροπή να το διαβάσετε προσεκτικά και να αναθεωρήσετε αυτού του τύπου την πολιτική αντιπαράθεση. Και βέβαια να απαντήσετε στο ερώτημα πόσο θα επιβαρύνει η ενοικίαση του Πύργου τον Δήμο Πειραιά.