Latest News

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Μαζική συγκέντρωση κατοίκων για το μπάζωμα στην Πειραϊκή: "Η θάλασσα δεν είναι οικόπεδο της ΟΛΠ ΑΕ"! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα δηλώνουν ότι είναι οι κάτοικοι της Πειραϊκής, που...
χθες το απόγευμα πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση στο Σταυρό, με θέμα το συνεχές  μπάζωμα στη θάλασσα.


Ειδικότερα, οι κάτοικοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους:

1. Την  προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος από τις συνεχείς επιχωματώσεις κατά τις οποίες δεν τηρούνται καν οι περιβαλλοντικοί όροι.                                                                                                    
2. Να σταματήσει αμέσως το μπάζωμα της θάλασσας που καταστρέφει το θαλάσσιο περιβάλλον με επιπτώσεις στην δημόσια υγεία 

3. Την συγκρότηση ομάδων δράσης στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς,υγείας και περιβάλλοντος και  κινητοποιήσεων                                                                                                                                                                             
Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ  ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΟΛΠ                                                      
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ  ΠΟΥ  ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ        
                                                                                                                                                                                                                                 ΨΗΦΙΣΜΑ 

Οι υπογράφοντες κάτοικοι του Πειραιά, αυτοκλήτως συμμετέχοντες σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε υπαίθρια πλησίον του Μνημείου Αγνώστου Ναύτη στην ακτή Θεμιστοκλέους την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, από κοινού διαπιστώνοντας αυθαιρεσίες εργολάβων/εντολοδόχων της ΟΛΠ Α.Ε. εις βάρος του φυσικού, πολιτιστικού  και κοινωνικού μας περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε, συνομολογήσαμε και συναποδεχθήκαμε τα ακόλουθα:
1. H επέκταση της θαλάσσιας λιμενικής ζώνης προς Νότον από τον κεντρικό λιμένα της πόλης μας αποφασίστηκε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και κάτοικους της περιοχής.
2. Οι επιχωματώσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από την ΝΔΑ και την ΣΝΔ δεν επιβλέπονται επαρκώς ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων με αποτέλεσμα να συντελείται περιβαλλοντική καταστροφή στην εγγύτερη ακτογραμμή και στους βιότοπους του βυθού.
3. Οι βυθοκορήσεις και οι απορρίψεις των βυθοκορημάτων, που προηγήθηκαν της σχετικής απόφασης του ΣτΕ για την  αναστολή των εν λόγω εργασιών, έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και επέδρασαν αρνητικά στην καθημερινότητα μας καθώς παρατηρήσαμε  έντονη δυσοσμία, ηχορύπανση και μια εν γένει αντιτουριστική εντύπωση για την περιοχή κατά την διάρκεια των εργασιών.
4. Το έργο της επέκτασης με το μπάζωμα 175 στρεμμάτων θαλάσσιας επιφάνειας και τα συνακόλουθα του θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις
α.στο φυσικό περιβάλλον,
β.θα υποβαθμίσει τα παρακείμενα αρχαιολογικά μνημεία και ιστορικούς χώρους
γ.θα λειτουργήσει εις βάρος της ασφαλούς και άνετης διαβίωσης μας τόσο κατά την εξέλιξη του όσο και μετά την απευκταία ολοκλήρωση του.
5. Συμμεριζόμαστε την άποψη επιστημονικών φορέων, και άλλων συλλογικοτήτων για την οικονομική ανωφέλεια και την νομική καταχρηστικότητα της επέκτασης της λιμενικής σε γη και ύδωρ που ανήκει στους δημότες του Πειραιά.
6.Παρατηρούμε συχνά καθυστέρηση ή/και αδράνεια των τοπικών Αρχών στις καταγγελίες των δημοτών για οχλήσεις και παραβάσεις που προκύπτουν από τις εκτελούμενες εργασίες.
7.Ζητάμε την ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και προσώπων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
8.Αποφασίζουμε να στηρίξουμε τους δικαστικούς αγώνες για την ματαίωση του έργου επέκτασης του κεντρικού λιμένα που γίνεται με επιχωματώσεις και τσιμεντοποίηση της θάλασσας μας
9. Συγκροτούμε επιτροπές δράσης με σκοπό την επικοινωνιακή προβολή των ενταύθα συνομολογουμένων, την νομική υποστήριξη τους και την παρακολούθηση των κάθε είδους επιστημονικών επισημάνσεων ως προς τις συνέπειες του έργου επέκτασης στην ζωή των επερχόμενων γενεών της πόλης μας.
10.Θεωρούμε ότι το έργο επέκτασης θα είναι επιβλαβές για την ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού και της Αττικής και ως εκ τούτου καλούμε όλους τους σκεπτόμενους πολίτες να κατανοήσουν την υπερτοπικότητα που προσλαμβάνει το εύλογο και δίκαιο αίτημα μας ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ ΑΜΕΣΑ ως την συνεκδίκαση από το ΣτΕ (7 Οκτωβρίου 1920) των προσφυγών που έχουν κατατεθεί για την ματαίωση του έργου.
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ