Latest News

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Επιδημία τα πτυχία – «μαϊμού» στην Υγεία – Απολύσεις και επιστροφές μισθών...

ptuxio_maimou
Με ένα νέο πονοκέφαλο έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση και ο Μάκης Βορίδης προσωπικά, καθώς ο έλεγχος τίτλων γιατρών και εργαζομένων στην Υγεία φέρνει στο φως ένα όργιο απάτης, με τη βιομηχανία πλαστών πτυχίων στους κόλπους του ΕΣΥ να έχει λάβει...
αστάσεις «επιδημίας».
Αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί την επιτομή της αξιοπιστίας στις Δημόσιες Υπηρεσίες προκύπτει να είναι το… πλέον ξέφραγο αμπέλι και η καυτή πατάτα που έχει να διαχειριστεί πια το Υπουργείο Υγείας είναι οι επιβαλλόμενες κυρώσεις προς τους «επίορκους», οι οποίες φτάνουν έως την απόλυση.
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, αρχικά για τις διοικήσεις του ΕΣΥ και στη συνέχεια για γιατρούς και εργαζομένους. Τον Σεπτέμβριο επεκτάθηκε και στους γιατρούς των πρώην μονάδων του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε με συναδελφικές καταγγελίες που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας ή στους «Ράμπο» της Υγείας.
Στα «δίχτυα» βρίσκονται πολλοί γιατροί οι οποίοι, για λόγους αδιευκρίνιστους, δεν έχουν παρουσιάσει το πτυχίο τους, καθώς και γιατροί των οποίων οι τίτλοι σπουδών ελέγχονται για τη γνησιότητά τους. Μάλιστα, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος σε τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι έχουν καταθέσει πτυχία από Ιταλία και Ρουμανία και υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν είναι γνήσια.
Τα ευρήματα ποικίλλουν, με πιο συχνά αυτά που αφορούν τα «εξαφανισμένα» πτυχία. Ενδεικτικό είναι ότι 250 γιατροί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής δεν προσκόμισαν το πτυχίο Ιατρικής, αλλά επέλεξαν να καταθέσουν ένα απλό βιογραφικό. Μάλιστα, ένας καρδιολόγος του πρώην ΙΚΑ που πλέον έχει ενταχθεί σε κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Βορειοανατολικής Αττικής αρνήθηκε να προσκομίσει το πτυχίο που υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει από ιταλικό πανεπιστήμιο, καθώς και την αναγνώριση μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός εργαζομένων με πλαστούς τίτλους ξένων γλωσσών που έχει εντοπιστεί, για τους οποίους μάλιστα οι κάτοχοί τους λάμβαναν και ειδικά επιδόματα.
Σε άλλη περίπτωση δειγματοληπτικός έλεγχος του γραφείου προσωπικού παιδιατρικού νοσοκομείου αποκάλυψε εργαστηριακό γιατρό με άδειο υπηρεσιακό φάκελο. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, εντοπίστηκε νοσηλεύτρια με πλαστό πτυχίο νοσηλευτικής.
Για την ακρίβεια, το πτυχίο δεν ήταν πλαστό, αλλά ανήκει σε άλλο συγγενικό της πρόσωπο! Αλλά και στο Πανεπιστημιακό Λάρισας διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν λίγοι οι νοσηλευτές οι οποίοι είχαν παραποιήσει το πτυχίο τους, «αυξάνοντας» τη βαθμολογία ώστε να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο προαγωγή.
Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ. Όπως προέκυψε, μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων διέθετε τουλάχιστον δύο «μαϊμού» πτυχία ξένων γλωσσών, προκειμένου να αυξήσουν τον μισθό τους με τα σχετικά επιδόματα. Βρέθηκαν και περιπτώσεις με τρία πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών!
Φυσικά υπάρχουν και οι αντίστοιχες με πλαστό τίτλο ECDL (βεβαίωση που πιστοποιεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών). Αποκαλύφθηκε ότι διαθέτουν αρκετοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί σε απολογία, καθώς και να υποβάλουν υπομνήματα.
Απόλυση και επιστροφή μισθών
Τα σχετικά ευρήματα έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, το οποίο ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων κινεί τις διαδικασίες κυρώσεων. Έτσι, σε περιπτώσεις πλαστού πτυχίου που συνδέεται με την πρόσληψη υπογράφεται η απόλυση του υπαλλήλου και η υπόθεση διαβιβάζεται στην Εισαγγελία, καθώς υπάρχει και ποινικό μέρος (απάτη, πλαστογραφία). Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρεμβαίνει διεκδικώντας επιστροφή των μισθών που έχουν καταβληθεί. Η τελευταία διαδικασία ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που έχουν λάβει οι υπάλληλοι για τη γλωσσομάθειά τους ή τον χειρισμό Η/Υ.
Οργιο απάτης και στη διοίκηση
Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών Υγείας βρίσκονται και οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, μετά τα πρόσφατα «κρούσματα» πλαστών πτυχίων πανεπιστημιακής σχολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «αποπομπή» αναπληρώτριας διοικήτριας δημόσιου μαιευτηρίου για πλαστό τίτλο σπουδών και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ, τον περασμένο Απρίλιο.
Ενας ακόμη διοικητής δημόσιου νοσοκομείου χωρίς νόμιμο τίτλο σπουδών εντοπίστηκε από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας. Τότε, μάλιστα, η Εταιρεία Managment Υπηρεσιών Υγείας είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν άλλες τουλάχιστον έξι περιπτώσεις διοικητών του ΕΣΥ με πλαστούς ή ανύπαρκτους τίτλους σπουδών και είχε καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στους σχετικούς ελέγχους και την απομάκρυνση των αξιωματούχων.
Ακολούθησε διοικητής Γενικού Νοσοκομείου της Περιφέρειας, ο διορισμός του οποίου ανακλήθηκε από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η «παθογένεια» των τυπικών προσόντων του.

Ημερησία