Latest News

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Αυτή είναι η εκρηκτική ζωή του Νίκου Ρωμανού: Από τα μαθήματα πιάνου στις ένοπλες ληστείες

nikos-romanos1-570
«Ο φίλος μου δεν δολοφονήθηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου Ρωμανού το 2008, όταν ήταν μόλις 15 ετών και έγινε μάρτυρας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου...
Ο Νίκος είδε τον καλύτερο του φίλο να ξεψυχά το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου. Ο πατέρας του και η μητέρα του έχουν υποστηρίξει πως από τότε άλλαξε η ζωή του. Έξι χρόνια μετά την νύχτα μου τον σημάδεψε, ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά και από την 28η ημέρα απεργίας πείνας που κάνει ζητώντας να φοιτήσει στα ΤΕΙ Αθήνας.
Ο 21χρονος είναι ένας εκρηκτικός χαρακτήρας ενώ από μικρός είχε ανησυχίες, λένε όσοι τον ξέρουν. «Ήταν ιδιαίτερα έξυπνος για το νεαρό της ηλικίας του και αρκετά ταλαντούχος. Παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου και ήταν καλός μαθητής. Όμως πολλές φορές έδινε την εντύπωση ότι δεν φοβάται τίποτα», δήλωσε ένας άνθρωπος από το κοντινό του περιβάλλον.
Ο χαρακτήρας του Ρωμανού άλλαξε δραματικά μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο 15χρονος τότε Νίκος εγκατέλειψε το σχολείο και το σπίτι του. Ήταν βασικός μάρτυρας στη δίκη για την δολοφονία του φίλου του αλλά αρνήθηκε να παρουσιαστεί ξανά και τα ίχνη του χάθηκαν.
Ήταν την 1η Φεβρουαρίου του 2013 όταν η κοινή γνώμη θυμήθηκε ξανά εκείνο το παιδί που ήταν μαζί με τον Γρηγορόπουλο το μοιραίο βράδυ. Τότε ο Ρωμανός συνελήφθη μετά από περιπετειώδη καταδίωξη μαζί με τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα- Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη, για διπλή ληστεία στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και της Αγροτικής Τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης.
Εκείνη την εποχή ξεκίνησαν έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την συμμετοχή του Ρωμανού στην «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι για την διπλή ληστεία δεν είναι μέλη της οργάνωσης με αποτέλεσμα ο Νίκος Ρωμανός να καταδικαστεί για 15 χρόνια και 11 μήνες φυλάκισης.
Έχει ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες για τρεις υποθέσεις: για το αποτύπωμά του σε γιάφκα στη Νέα Ιωνία Βόλου, την εμπρηστική επίθεση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, όταν μπήκε στην φυλακή ήταν ένα αγρίμι αλλά με τον καιρό ηρέμησε. Πάντως και πάλι δηλώνει εχθρός του συστήματος. Επικεντρώθηκε στο διάβασμα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο στις φυλακές Αυλώνα παντρεύτηκε την 18χρονη φίλη του, παρουσία των γονιών τους.
Εδωσε πανελλήνιες εξετάσεις μέσα στη φυλακή, μαζί με πέντε ακόμη μαθητές, από τους οποίους πέρασαν σε σχολές οι τέσσερις. Ο Ρωμανός πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (τμήμα Υγείας). Όταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου πήγε στις φυλακές για να συγχαρεί τους κρατούμενους που πέτυχαν στις εξετάσεις, ο ίδιος επέλεξε να μείνει στο κελί του και αρνήθηκε να παραλάβει το δώρο των 500 ευρώ.