Τέσσερις κρατούμενοι από το καθεστώς Άσαντ και οι οποίοι απελευθερώθηκαν αυτή την εβδομάδα από τη φυλακή Σεντνάγια, όπου ήταν φυλακισμένοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, μίλησαν στο BBC για τις πρώτες μέρες ...
Ο Καβελασβίλι εκλέχθηκε σε μία διαδικασία που η αντιπολίτευση δεν πρότεινε κανέναν για αντίπαλο και την ίδια ώρα έκανε λόγο για «διορισμό παρωδία που είναι αντισυνταγματικός και παράνομος».
Επί της ουσίας όμως, ο Καβελασβίλι, πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας.
Ο νέος πρόεδρος θεωρείται «πιστό» πρόσωπο της κυβέρνησης, η οποία παρά την οργή των φιλοευρωπαίων πολιτών της, επιμένει στην φιλορωσική στάση.
Ο 53χρονος Καβελασβίλι κατηγορείται ότι είναι «μαριονέτα» του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που απέκτησε περιουσία στη Ρωσία και ίδρυσε το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο». Θεωρείται πως αυτός ουσιαστικά κυβερνά παρασκηνιακά τη χώρααπό το 2012.
Ο Καβελασβίλι πέρα από το ποδόσφαιρο, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πολιτική. Δεν έχει καν σπουδάσει, καθώς η καριέρα του στο ποδόσφαιρο (Σίτι, Γκρασχόπερς, Ζυρίχη, Λουκέρνη, Σιόν, Ααράου και Βασιλεία), ήταν αρκετή για να τον βοηθήσει να χτίσει ένα εξαιρετικά καλό εισόδημα.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του στράφηκε στην πολιτική και συγκεκριμένα το 2016 όταν και εντάχθηκε στο Γεωργιανό Όνειρο το 2016 και το 2022 ήταν συνιδρυτής του κινήματος «Ισχύς του Λαού» κόμμα που ανήκει στην ακροδεξιά.
Αναφερόμενος στον αγώνα, ο Ελληνας άσος, δήλωσε:
«Για εμένα κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Παίζω για να νικήσω. Ξέρω μόνο έναν τρόπο να παίζω, προσπαθώ πάντα να παίζω σκληρά. Ηταν σημαντικό για όλες τις ομάδες που ήταν εδώ πέρυσι. Θέλαμε να κατακτήσουμε το κύπελλο, αλλά δυστυχώς δεν το καταφέραμε. Είχαμε μια καλή ευκαιρία να φθάσουμε στον τελικό, αλλά, στην τελική ευθεία, θυμάμαι τα τελευταία δύο λεπτά, χάσαμε την μπάλα, έκαναν μερικά σουτ και δεν καταφέραμε να νικήσουμε. Ελπίζω εφέτος να… σβήσουμε την «κακογουστιά» της περυσινής χρονιάς, αλλά πιστεύω ότι όλες οι ομάδες θέλουν να κερδίσουν εφέτος. Σε κάθε αγώνα κυπέλλου που παίξαμε εφέτος ήμασταν εξαιρετικά συγκεντρωμένοι και παίξαμε για την νίκη. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε απαραίτητα πρωταθλήτρια ομάδα, αλλά ελπίζω να παίξουμε καλό μπάσκετ και τις επόμενες ημέρες και να μπορέσουμε να σηκώσουμε αυτό το κύπελλο».
Ο 53χρονος πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση, λαμβάνοντας 224 από τις 225 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος το Σάββατο.
Η αντιπολίτευση, που κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, μποϊκόταρε τη διαδικασία, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, διαμαρτυρόμενοι για την εκλογή του. Ορισμένοι μάλιστα έπαιξαν και ποδόσφαιρο, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι ένας πρώην ποδοσφαιριστής δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί της χώρας.
Η απερχόμενη φιλοδυτική πρόεδρος, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, χαρακτήρισε την εκλογή του Καβελασβίλι «παρωδία», επιμένοντας ότι η ίδια εκπροσωπεί τον μοναδικό νόμιμο θεσμό της χώρας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίντζε την κατηγόρησε για «υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων», προειδοποιώντας ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική στο τέλος της θητείας της, στις 29 Δεκεμβρίου.
Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές, κορυφώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ έως το 2028. Οι φιλοευρωπαϊκές τάσεις παραμένουν ισχυρές στη Γεωργία, με καθημερινές διαδηλώσεις στους δρόμους της Τιφλίδας, όπου οι διαδηλωτές απαιτούν νέες εκλογές.
Ο Καβελασβίλι, ιδρυτής του κόμματος «Λαϊκή Δύναμη», το οποίο έχει κατηγορηθεί για διάδοση αντιδυτικής προπαγάνδας, υπήρξε συντάκτης του αμφιλεγόμενου νόμου περί «ξένων πρακτόρων». Αν και το κόμμα του συμμετείχε στις εκλογές σε συνεργασία με το «Γεωργιανό Όνειρο», τώρα δηλώνει «υγιής αντιπολίτευση».
Η εκλογή Καβελασβίλι και η γενικότερη πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη γεωργιανή κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία. Η ΕΕ καταδίκασε τη «βίαιη και παράνομη» καταστολή των διαδηλωτών, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε βίζες για Γεωργιανούς αξιωματούχους.
Διαδηλωτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης και του ισχυρού άνδρα της χώρας, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ενώ η αστυνομική βία και οι αυθαίρετες συλλήψεις έχουν προκαλέσει κατακραυγή από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το μέλλον της χώρας να εξαρτάται από τη δυνατότητα της κοινωνίας να επιβάλει δημοκρατικές αλλαγές, παρά τις πιέσεις από το κυβερνών καθεστώς.
Δεκαπέντε χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Reportaz Net που γιορτάζει τα...