Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νίκαιας, καθώς ο ίδιος ο διευθυντής της κλινικής ζήτησε με έγγραφό του να ανασταλεί η μαιευτική λειτουργία, μέχρι να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μην κινδυνεύσει καμία ασθενής.
Την καταγγελία φέρνει στο φως ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας, ο οποίος κάνει λόγο για κατάσταση που έχει φτάσει «στο απροχώρητο». Ταυτόχρονα, ο σύλλογος κάλεσε πρόσφατα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Τα νούμερα σοκάρουν: η κλινική διαθέτει 15 οργανικές θέσεις μαιών, όμως σήμερα λειτουργεί με μόλις 5, μετρώντας μάλιστα και την προϊσταμένη. Με άλλα λόγια, λείπουν δύο στις τρεις μαίες που προβλέπει το οργανόγραμμα.
Τοκετοί, χειρουργείο και… παθολογικοί ασθενείς
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ακόμη μεγαλύτερο απ’ όσο δείχνουν οι αριθμοί. Οι ίδιες μαίες δεν φροντίζουν μόνο τις γυναίκες που νοσηλεύονται στην κλινική. Αναλαμβάνουν επίσης τους τοκετούς, συνεπώς κάθε βάρδια πρέπει να καλύπτει ταυτόχρονα θαλάμους, μαιευτήριο και χειρουργείο.
Γυναικολόγοι
Επιπλέον, στην κλινική νοσηλεύονται πλέον και ασθενείς της Παθολογικής. Ο λόγος; Μία από τις τρεις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου παραμένει κλειστή τους τελευταίους μήνες, επίσης λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η «τραγική υποστελέχωση» βάζει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία της κλινικής. Παράλληλα, οδηγεί το προσωπικό σε εξουθένωση, αφού υπάρχουν μαίες που δουλεύουν με έως και 90 χρωστούμενα ρεπό.
Επανειλημμένες αναφορές χωρίς αποτέλεσμα
Το προσωπικό της κλινικής, όπως αναφέρει ο σύλλογος, έχει επισημάνει ξανά και ξανά με γραπτές αναφορές την επισφαλή κατάσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου, στη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και στην Ιατρική Υπηρεσία. Ωστόσο, λύση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Αποκορύφωμα, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, αποτελεί το πρόσφατο έγγραφο του διευθυντή της κλινικής για την αναστολή της μαιευτικής λειτουργίας.
Ο σύλλογος ζητά να καλυφθούν τώρα και με ταχύτατες διαδικασίες όλες οι κενές θέσεις μαιών στην κλινική. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι την ευθύνη για την επισφαλή λειτουργία της κλινικής και της μαιευτικής εφημερίας την έχουν ακέραιη η διοίκηση του νοσοκομείου, η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο`
