Σημαντική αναστάτωση αναμένεται στη σιδηροδρομική κυκλοφορία στον βασικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel το φθινόπωρο του 2023 προχωρούν. Αν και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι η αναστολή της κυκλοφορίας είναι... πολύ πιθανή.
Σύμφωνα με πηγές από το σιδηροδρομικό τομέα, η διακοπή των δρομολογίων αναμένεται να διαρκέσει από τις 28 Ιουνίου έως τις 18 Ιουλίου, καλύπτοντας περίπου 20 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αρμόδιοι έχουν μειώσει την αρχική εκτίμηση των 45 ημερών. Η έλλειψη επίσημης πληροφόρησης από το υπουργείο Υποδομών ή τον ΟΣΕ δεν εμποδίζει την εκτίμηση ότι η διακοπή είναι σχεδόν βέβαιη.

Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τις εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης στο τμήμα Δομοκός – Κραννώνας, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της γραμμής και την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας. Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι επιθυμία είναι να επανέλθουν τα δρομολόγια σε πιο γρήγορη και ασφαλή μορφή μέχρι το 2026.
Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιβατών, σχεδιάζεται η λειτουργία δρομολογίων έως το Λιανοκλάδι, με τις υπόλοιπες μετακινήσεις πιθανώς να γίνονται μέσω λεωφορείων ή συνδυασμένων μεταφορών. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα.
Επιπλέον, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της διαχείρισης των εμπορευματικών μεταφορών κατά τη διάρκεια της αναστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με μεγάλους διαχειριστές φορτίων και λιμενικούς φορείς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και να αποφευχθούν ποινές που σχετίζονται με εμπορευματικά δρομολόγια.

Αντιδρούν εργαζόμενοι και επιβάτες
Η πιθανότητα αναστολής της γραμμής έχει προκαλέσει ανησυχία, ειδικά μετά την περιορισμένη δραστηριότητα του σιδηροδρόμου από την τραγωδία στα Τέμπη και τις συνεχείς αναστολές δρομολογίων τα τελευταία χρόνια. Επί του παρόντος, λίγα είναι τα επιβατικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, και η σιδηροδρομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου παραμένει ανενεργή. Εργαζόμενοι και επιβάτες εκφράζουν τον φόβο ότι μια νέα μεγάλη διακοπή θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση.
Ταυτόχρονα, η Hellenic Train ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή δρομολογίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Ορεστιάδα, η οποία θα ισχύει από τις 23 Μαΐου 2026, λόγω εργασιών εγκατάστασης του συστήματος γεωεντοπισμού HEPOS. Οι επιβάτες θα εξυπηρετηθούν μέσω λεωφορείων, τα οποία θα καλύπτουν τις περισσότερες στάσεις στην διαδρομή, μέχρι την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων και την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της γραμμής.
