Απαντώντας στην κριτική ότι μετακινείται προς το πολιτικό κέντρο, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. χαρακτήρισε την πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη «την πιο αριστερή, τεκμηριωμένη και ουσιαστική» που έχει εκφωνήσει σε ΔΕΘ.
«Δεν έχει τόση σημασία αν ένα πρόγραμμα χαρακτηρίζεται αριστερό ή κεντρώο, αλλά αν μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «αριστερή πολιτική δεν είναι η καλύτερη διαχείριση της φτώχειας, αλλά ένα σχέδιο που παράγει πλούτο και τον διανέμει δικαιότερα».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» και παρουσίασε το σχέδιό του ως μια δεκαετή στρατηγική για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τα θεμέλια της οποίας θα τεθούν μέσα στην επόμενη τετραετία.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στη δική του παρουσία στη ΔΕΘ δεν παρουσίασε όραμα για το μέλλον. «Εμφανίστηκε ως σωτήρας των συνεπειών της δικής του πολιτικής», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση περιορίστηκε στην παρουσίαση επιμέρους οικονομικών ενισχύσεων.
«Σουρεαλιστικός πίνακας» η κυβερνητική κοστολόγηση
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. απέρριψε την κυβερνητική εκτίμηση ότι οι προτάσεις του κοστίζουν 13 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την «σουρεαλιστικό πίνακα ζωγραφικής».
Όπως υποστήριξε, το πρόγραμμα κινείται εντός του δημοσιονομικού χώρου των περίπου 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για την επόμενη τετραετία. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα κατατεθεί στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει επίσημη και ανεξάρτητη κοστολόγηση.
«Αριστερή πολιτική δεν είναι να αγνοείς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά να εξαντλείς τα περιθώρια και να προσπαθείς να τα διευρύνεις», σημείωσε.
Η «πατριωτική εισφορά» και η απάντηση με Μητσοτάκη
Σε ερώτηση για την προτεινόμενη «πατριωτική εισφορά» στον μεγάλο πλούτο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό με τον στίχο του Γιώργου Μητσάκη «μου ’φαγες όλα τα δαχτυλίδια».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ούτε την περιουσία του πλουσιότερου 1% ούτε τα έσοδα από το μέτρο, επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό απαιτείται η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου. Εκτίμησε ότι οι καταθέσεις και η ακίνητη περιουσία αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε περίπου 150 δισ. ευρώ.
«Αν κάποιος έχει ένα δυάρι στο Περιστέρι πληρώνει φόρο. Αν έχει πέντε εκατομμύρια στην τράπεζα, πληρώνει για αυτή την περιουσία;» διερωτήθηκε.
Σημείωσε ότι τα έσοδα, είτε ανέλθουν σε ένα, δύο ή τρία δισ. ευρώ τον χρόνο, θα κατευθυνθούν σε ένα «Ταμείο Γενεών», με στόχο να στηριχθούν οι νέοι ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Εκλογές και συνεργασίες
Για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η νίκη και όχι απλώς η ενίσχυση των ποσοστών της ΕΛ.Α.Σ.
«Δεν επέστρεψα στην κεντρική πολιτική σκηνή για ένα ποσοστό, αλλά για να ηττηθεί η πολιτική του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε.
Εφόσον λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή, είπε ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης στη βάση ενός προγράμματος αλλαγής πολιτικής. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε «όχι καταστροφή».
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, κράτησε χαμηλούς τόνους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. «Με το ΠΑΣΟΚ είμαστε ανταγωνιστές, όχι αντίπαλοι. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε.
Οι προτάσεις κατά της ακρίβειας
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη
- Παρατηρητήριο τιμών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα
- Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
- Μείωση των λογαριασμών ρεύματος κατά 30%
- Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα
- Διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για οικογένειες με παιδιά
- Μηδενικό φόρο για το τρίτο παιδί
- Κατασκευή 50.000 προσιτών κατοικιών
- Κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ από το 2027
- Δωρεάν μετακινήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα
Υποστήριξε ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία για τις υψηλότερες τιμές στο γάλα, στο ψωμί, στον καφέ και στο μοσχαρίσιο κρέας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Έχουμε τιμές Παρισιού και Ελβετίας και μισθούς Βουλγαρίας», ανέφερε.
«Θα προχωρούσα στα 12 ναυτικά μίλια»
Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της απέναντι στην Τουρκία. Υποστήριξε ότι η περίοδος των «ήρεμων νερών» δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση της ελληνικής θέσης και ότι το γεωπολιτικό ισοζύγιο έχει επιδεινωθεί.
Όπως δήλωσε, ο ίδιος θα προχωρούσε στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ αναγνώρισε τα οφέλη της αμυντικής συνεργασίας, έθεσε όμως ζήτημα συμβατότητας με την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο, ασκώντας αυστηρή κριτική στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα.
Ολοκληρώνοντας, υποστήριξε ότι δεν ζητά μια προσωπική «δεύτερη ευκαιρία», αλλά «μια ευκαιρία για τη χώρα», επισημαίνοντας ότι κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του είχε ως «συγκυβερνήτη την τρόικα».

Ακολουθήστε το reportaznet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα πολιτικά νέα στην Ελλάδα & τον Κόσμο
