Latest News

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Μέτρα για τον καύσωνα: Τι θα γίνει με τα σχολεία, τα delivery και την εξ’ αποστάσεως εργασία

 Ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα, που ξεκινά από σήμερα Τρίτη στη χώρα, δίνει η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη της... διυπουργικής επιτροπής.

Προς το παρόν, τα μέτρα για τον καύσωνα παραμένουν σε επίπεδο συστάσεων από την κυβέρνηση, καθώς ενδεικτικά, ζητείται από τους δήμους να μεριμνήσουν ώστε οι σχολικές αίθουσες όπου διεξάγονται οι πανελλήνιες εξετάσεις να διαθέτουν κουρτίνες, να βρουν ανεμιστήρες και να είναι όσο το δυνατόν σκιερές, ενώ συστήνεται επίσης η εξ’ αποστάσεως εργασία, όπου είναι εφικτό. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά το επόμενο τριήμερο, εκτός και εάν έχει αποφασιστεί διαφορετικά από τις κατά τόπους τοπικές αρχές, που είναι αρμόδιες για αυτό. Προς το παρόν, έχει ανακοινωθεί πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως την Πέμπτη στον δήμο Χαλκίδας και στον δήμο Κορίνθου.

Ειδικά, επιπλέον μέτρα λαμβάνονται επίσης στην Κρήτη, που αναμένεται να πληγεί ιδιαιτέρως από τον καύσωνα και στην Αττική.

Επιπλέον, σε επιφυλακή βρίσκονται εργολάβοι και προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενώ δεν θα γίνονται αυτές τις ημέρες διακοπές ρεύματος για εργασίες. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος, βρίσκονται επίσης σε αυξημένη επιφυλακή τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης.

Αναλυτικά και ανά τομέα ευθύνης κάθε εμπλεκόμενου υπουργείου, από την κυβέρνηση συστήνονται τα εξής:

Υπουργείο Υγείας: Σε ετοιμότητα οι μονάδες Υγείας – Κλιματιζόμενες αίθουσες από τους δήμους

•       Σε ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.

•       Έχει ζητηθεί από τους Δήμους να έχουν ανοιχτές τις κλιματιζόμενες αίθουσες και έχουν ήδη εκδοθεί λοιπές οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

Υπουργείο Παιδείας: Νωρίς τα θέματα στις Πανελλήνιες – Κουρτίνες και ανεμιστήρες στις τάξεις

•       Εγκύκλιος για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, τη διδασκαλία και για τις αθλητικές δραστηριότητες με παραπομπή στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

•       Ως προς την διεξαγωγή των Πανελληνίων την Τετάρτη στα Γενικά Λύκεια και την Πέμπτη στα ΕΠΑΛ., θα ληφθεί μέριμνα χορήγησης θεμάτων όσο το δυνατόν νωρίτερα (08:30).

•       Οι Δήμοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη των σχολικών αιθουσών και εγκαταστάσεων έχουν ενημερωθεί να μεριμνήσουν σχετικά για τη λήψη μέτρων ηλιοπροστασίας και απάμβλυνσης των συνεπειών του καύσωνα με λήψη εφικτών και ενδεδειγμένων μέτρων. Έχει ήδη απευθυνθεί σύσταση για ηλιοπροστασία (κουρτίνες) και διεξαγωγή των εξετάσεων σε αίθουσες που είναι πιο σκιερές και δροσερές, καθώς και για εξεύρεση ανεμιστήρων, όπου δεν υφίστανται.

Υπουργείο Εργασίας: Ενδεχόμενη παύση εργασιών για delivery – Εξ΄ αποστάσεως εργασία

•       Έκδοση αναλυτικής εγκυκλίου με συστάσεις για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται σε υπαίθριες χειρωνακτικές εργασίες καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για αναστολή/ παύση εργασιών στις υπαίθριες εργασίες, όπως delivery.

•       Επίσης σύσταση για εξ' αποστάσεως εργασία.

•       Μέχρι τώρα αυτές οι εγκύκλιοι είναι σε επίπεδο συστάσεων, θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση μέχρι αύριο το πρωί, με επιμέλεια του Υπουργείου Εργασίας για έκτακτα υποχρεωτικά μέτρα αναστολής/παύσεως εργασιών σε συγκεκριμένες περιοχές που θα αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις ώρες 12:00-17:00.

Υπουργείο Εσωτερικών: Εγκύκλιος για τηλεργασία για ευπαθείς ομάδες

(Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης): έκδοση εγκυκλίου για τηλεργασία ευπαθών ομάδων. Προβλέπεται επίσης ειδική άδεια και λήψη πρόσθετων μέτρων ευέλικτου ωραρίου κλπ.

Περιφέρεια Κρήτης: Κλειστά τα φαράγγια Τετάρτη έως Παρασκευή

Απαγόρευση δυνατότητας πρόσβασης στα φαράγγια και λοιπές επικίνδυνες διαδρομές προς αποφυγή της έκθεσης των περιπατητών σε κίνδυνο ζωής. Όλα τα φαράγγια πρέπει να παραμείνουν κλειστά Τετάρτη- Πέμπτη- Παρασκευή.

Περιφέρεια Αττικής: Κλιματιζόμενοι χώροι από σήμερα

Θέση σε λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων κανονικά ήδη από αύριο και έγγραφη ενημέρωση όλων των συναρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων ως προς τον επερχόμενο καύσωνα και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.