Latest News

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Θαλάσσια ρύπανση από κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του Πειραιά

 


Θαλάσσια ρύπανση στο Παλατάκι προκλήθηκε χτες από  πετρελαιοειδή μπροστά στον επιβατικό σταθμό «Θεμιστοκλής», ανάμεσα σε κρουαζιερόπλοιο και τον προβλήτα, καθώς και στη γωνία... του κρηπιδώματος .  

Παρακολουθούμε με ανησυχία την διαρκή επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας του Πειραιά  χωρίς να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς να παρέχεται ουδεμία ενημέρωση στους κατοίκους για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής και στη Δημόσια Υγεία.

Δεν αναφερόταν το όνομα του κρουαζιερόπλοιου που προκάλεσε την ρύπανση παρ ότι. είναι γνωστό τοις πάσι ποιο ήταν το ελλιμενισμένο κρουαζιερόπλοιο.                                                                                          Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά δεν ανακοίνωσε ως όφειλε σε ποια ελλιμενισμένα πλοία έκανε δειγματοληψίες Δεν ανακοίνωσε επίσης τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν και θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για τον εντοπισμό του υπαιτίου.  Δεδομένου ότι η  περιοχή της ρύπανσης βρίσκεται μέσα στη ζώνη τελωνείου ISPS, οι πολίτες είναι αποκλεισμένοι χωρίς να έχουν πρόσβαση σε έλεγχο.

 Άλλωστε έχουμε  πικρά πείρα από τις προανακρίσεις που διενεργεί το Λιμεναρχείο καθώς ακόμη αναμένουμε τα αποτελέσματα της "προανάκρισης" για τη ρύπανση που προκάλεσε το ΚΡΗΤΗ ΙΙ τον Ιανουάριο του 2024, παρόλο που ως Παρατηρητήριο Πειραϊκής κινητοποιήσαμε ακόμη και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

 Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η ρύπανση που προκαλείται  από τις λιμενικές εργασίες όπως και στην περίπτωση των βυθοκορημάτων  -την οποία έχουμε καταγγείλει και έχουμε προσφύγει στην δικαιοσύνη  -συμβαίνει ερήμην των πολιτών και καμία δημόσια αρχή όπως το Λιμεναρχείο, ο Δήμος Πειραιά , η Περιφέρεια Αττικής ουδέποτε απαιτούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των κατοίκων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ