Latest News

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για την ολική έκλειψη Ηλίου (BINTEO)

 Οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής θα απολαύσουν, τη Δευτέρα (08/04), μια ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή από το Μεξικό μέχρι το ανατολικότερο άκρο... του Καναδά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου, ώστε οι παρατηρητές της έκλειψης να βγουν έξω, να κοιτάξουν τον ουρανό και να απολαύσουν αυτό το σπάνιο, αστρονομικό φαινόμενο.

Τι είναι η έκλειψη Ηλίου

Μια έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη κινείται μεταξύ της Γης και του Ήλιου, εμποδίζοντας μερικές ή όλες τις ακτίνες του Ήλιου να φτάσουν στη Γη. Το φαινόμενο είναι ένα κοσμικό γεγονός, που απαιτεί ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη να βρίσκονται ακριβώς στη σωστή ευθυγράμμιση για να ρίξει η Σελήνη σκιά στον πλανήτη μας.

Όταν συμβαίνει αυτό, η Σελήνη ρίχνει δύο τύπους σκιών: Η μία οδηγεί σε μερική έκλειψη ηλίου, η οποία καλύπτει μόνο ένα μέρος του Ήλιου, και η άλλη – και αναμφισβήτητα η πιο θεαματική – ονομάζεται ολική έκλειψη Ηλίου, όπου ο Ήλιος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη Σελήνη, εκτός από έναν ορατό δακτύλιο φωτός στον ουρανό.

Τι ώρα θα γίνει η έκλειψη Ηλίου

Ο χρόνος της έκλειψης Ηλίου θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεστε. Συνολικά, το φαινόμενο θα διαρκέσει δύο ώρες. Για όσους βρίσκονται στην ανατολική ζώνη ώρας, η έκλειψη θα εισέλθει στην ηπειρωτική Βόρεια Αμερική λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα) και θα εξέλθει στις 15:46 (τοπική ώρα).

Το μονοπάτι της ολικότητας – δηλαδή το σημείο όπου η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι πλήρως ορατή – θα αρχίσει περίπου στις 11:07 (τοπική ώρα) στο Μαζατλάν του Μεξικού, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Στη συνέχεια, θα κινηθεί βορειοανατολικά, πάνω από το Τέξας, τα νότια τμήματα της Οκλαχόμα, του Μιζούρι και του Ιλινόις, πριν φτάσει στο Οχάιο και κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Καναδά. Η πορεία του θα καταλήξει στην καναδική ατλαντική επαρχία του Νιουφάουντλαντ.

Έκλειψη Ηλίου, Έκλειψη Ηλίου 8 Απριλίου, 8 Απριλίου

Ποια είναι τα στάδια μιας έκλειψης Ηλίου

  • Μερική έκλειψη: Η Σελήνη καλύπτει σταδιακά το δίσκο του Ήλιου. Τα πάντα γίνονται όλο και πιο σκοτεινά.

  • Διαμαντένιο δαχτυλίδι: Το τελευταίο ίχνος έντονης ηλιοφάνειας μειώνεται σε ένα λαμπρό σημείο φωτός, σαν ένα μεγάλο διαμάντι.

  • Οι χάντρες του Μπέιλι: Καθώς το διαμάντι διαλύεται, το φως που απομένει αστράφτει μέσα από βαθιές κοιλάδες στην άκρη της Σελήνης.

  • Ολότητα: Η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα, αλλά προσέξτε επίσης τις αλλαγές στη θερμοκρασία, στον άνεμο, στα σύννεφα και στο κελάηδισμα των πουλιών.

  • Στέμμα: Η ευκαιρία σας να δείτε το κρυμμένο μυστικό του Ήλιου – τις λεπτές έλικες φωτός στην εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας, το στέμμα του.