Latest News

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δημοσκόπηση: 2 στους 3 πολίτες θέλουν να υιοθετηθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία»

 

Στον απόηχο της γυναικοκτονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων -η 5η στην Ελλάδα για το 2024- οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία», όπως αποτυπώνει δημοσκόπηση... της Prorata. 

«Θετικά» και «μάλλον θετικά» απαντά αθροιστικά το 65%, στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία», σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκοπησης της Prorata, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Attica.

Δημοσκόπηση Prorata: Υπέρ της νομικής κατοχύρωσης της γυναικοκτονίας το 65%

Στην Ελλάδα, οι ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω του φύλου τους δεν καταγράφονται αυτοτελώς, παρά μόνο από τη δημοσιογραφική καταγραφή των υποθέσεων έσχατης μορφής έμφυλης βίας. Όπως ισχύει για κάθε έγκλημα, αν δεν υπάρξει ακριβής και συγκρίσιμη συλλογή δεδομένων, τότε δεν θα υπάρξει σωστή κατανόηση του και κατά συνέπεια, καμία αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμησή του. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015, η τότε ειδική εισιγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών Ντουμπράβκα Σιμόνοβιτς, έχει ζητήσει τη δημιουργία παρατηρητηρίων γυναικοκτονιών ή παρατηρητηρίων για τη βία κατά των γυναικών, τα οποία θα πρέπει να συλλέγουν στοιχεία για τις δολοφονίες που σχετίζονται με το φύλο των γυναικών και να αναλύουν -με τη βοήθεια διεπιστημονικών επιτροπών- όλες τις περιπτώσεις γυναικοκτονιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά στο σύστημα παρέμβασης και στην ποινική δικαιοσύνη.

Μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, η συζήτηση εντός Βουλής για τη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας επανήλθε από κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο κατέληξε ατελέσφορη, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι ο Ποινικός Κώδικας καλύπτει πλήρως -με υψηλότατες ποινές- την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα.