Latest News

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές 2024 Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα - Ποια χώρα έχει τους περισσότερους

 Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, οι κάλπες των ευρωεκλογών 2024 θα «υποδεχθούν» τους ψηφοφόρους των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καθορίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -ένα από τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ- για τα επόμενα...

πέντε χρόνια.

Κρίσιμα ζητήματα -όπως οι θέσεις της ΕΕ για την Ουκρανία και την Κίνα, το μέλλον της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής οικονομίας, η μετανάστευση καθώς και οι πολιτικές για την τεχνολογία και την πράσινη μετάβαση- βρίσκονται στην ατζέντα της θητείας του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.

Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει μέγιστο αριθμό 750 ευρωβουλευτών, συν τον πρόεδρο, ενώ ο αριθμός των εδρών ανά χώρα αποφασίζεται πριν από κάθε ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση. Ο ελάχιστος αριθμός εδρών ανά χώρα είναι έξι και ο μέγιστος 96.

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα


Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αυξήσει τον αριθμό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά 15, δηλαδή από 705 σε 720, για τη νομοθετική περίοδο 2024-2029. Η πρόταση του Συμβουλίου βασίστηκε σε έκθεση του Κοινοβουλίου που συνιστούσε 11 επιπλέον έδρες.

Η Ελλάδα διατηρεί τις 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι «κερδισμένες» χώρες είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, καθώς καθεμία τους θα εκλέξει συν δύο ευρωβουλευτές, ενώ τα κράτη-μέλη που θα εξασφάλισαν ακόμα μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Ιρλανδία και η Δανία.

Η κατανομή των εδρών λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών από μικρότερες χώρες. Αυτή η αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», η οποία κατοχυρώνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει ότι ενώ οι μικρότερες χώρες έχουν λιγότερους ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες, οι ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες εκπροσωπούν περισσότερους πολίτες από τους ομολόγους τους από τις μικρότερες χώρες.

Βάσει αυτής της αρχής, η Γερμανία είναι η χώρα με τους περισσότερους ευρωβουλευτές μεταξύ των «27», με 96 έδρες. Ακολουθεί η Γαλλία με 81 ευρωβουλευτές και αμέσως μετά η Ιταλία με 76 έδρες.