Latest News

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Βγήκαν ξανά στους δρόμους για την τραγωδία στο Πέραμα: Νέα 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στον Πειραιά



Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος μετά το θανάσιμο τραυματισμό...47χρονου εργάτη.

Στις 10:00 π.μ. οι εργαζόμενοι του Περάματος πραγματοποιούν συγκέντρωση στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά και το απόγευμα στις 19:00 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε πανπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Την Τρίτη σε ευρεία σύσκεψη των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και εκπροσώπων των εργαζομένων, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης Τεχνικού Ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία, για το προσεχές τρίμηνο κατά το οποίο παρατηρείται και ένταση του θερμικού φορτίου.

Με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικοί φορείς από πολλούς κλάδους τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Η ανακοίνωση των συνδικάτων

Στην ανακοίνωσή τους, τα συνδικάτα χαιρετίζουν τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων και απέργησαν χθες με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας..

 « Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της cosco στη Ν/Ε Ζώνη Περάματος.

 Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή.

Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως «δε γνώριζε».

Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως «πρότυπο» ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο.

Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. «ΦΩΝΑΞΤΕ» μας είπαν. Αυτό κάναμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας και με την ανάρτηση μαύρων πανό, σε ένδειξη πένθους» καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου.