Latest News

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Σήμα κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Πειραιά - Αδιαφορία και ολιγωρία από τις αρμόδιες αρχές [ΠΙΝΑΚΑΣ]

 
Την συνεχή  αυξανόμενη επίπτωση της αέριας ρύπανσης στον Πειραιά εξ αιτίας της ναυτιλίας επί της Δημόσιας Υγείας και την  ολιγωρία των αρμοδίων αρχών...

παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, καθηγητής θαλασσίου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου  Πειραιά, Βασίλης Τσελέντης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην ημερίδα που οργανώθηκε στην Βαλέντσια της Ισπανίας από την ομάδα έρευνας «Μελλοντικές Πόλεις-λιμάνια» του Πανεπιστημίου TU Delf και της επιτροπής πόλης της Βαλέντσια.

Ως κεντρικά συμπεράσματα της παρουσίασης μπορούμε να συνοψίσουμε τα εξής:                                                 

  Παρ’ όλο που υπάρχουν μελέτες από το 2009 οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Πειραιά που οφείλεται στη ναυτιλία δεν  υπήρξε μέχρι τώρα καμία πρόοδος.

Παρ’ όλο που όλες οι μελέτες (ήδη από το 2010) προτείνουν να αυξηθούν οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στον Πειραιά ώστε να συλλέξουν τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα για να αποφασίσουμε στρατηγικές και μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπάρχει ακόμα μόνο ένας σταθμός μέτρησης!


Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής αφού ερεύνησε τις μελέτες και τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εκφράζει την άποψη ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επιδεικνύουν νωθρότητα και αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση της υποβαθμισμένης ποιότητας του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες του Πειραιά, αν και η βαρύτητα αυτής της κατάστασης είναι εν γνώσει τους. Αυτή η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων εγείρει σοβαρά ζητήματα, καθώς δεν συνάδει με την Αρχή της Πρόληψης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, με αποτέλεσμα η Δημόσια Υγεία να παραμένει απροστάτευτη και κακώς εξυπηρετούμενη.


Η  Δημοτική αρχή Πειραιά, πέτυχε την επιχορήγησή της με το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος ΟΧΕ  «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» το 2019, επικαλούμενη τις μετρήσεις ρύπων που διεξήγαγε ο Δρ. Axel Friedrich, στον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας Ε12.


Καμία επένδυση από το ποσό των 80 εκατομμυρίων δεν έγινε από την Δημοτική αρχή Πειραιά για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των κρουαζιεροπλοίων αν και παρουσιάστηκε ως μείζον πρόβλημα της πόλης για να εγκριθεί η χρηματοδότηση αυτή!


Η Περιφέρεια Αττικής αν και χρηματοδότησε μελέτη το 2018 από το  Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν χρηματοδότησε ούτε υλοποίησε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις αυτής της μελέτης!


 Η αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ενέκρινε τους  περιβαλλοντικούς όρους της ΜΠΕ  της COSCO αποδείχθηκε ανεπαρκής τόσο στην ανάδειξη των σοβαρών υπερβάσεων των ανώτατων ορίων ρύπων που εμφανίζονται  στις περιβαλλοντικές εκθέσεις που υποβάλλει ο ΟΛΠ όσο και στην περαιτέρω διερεύνησή τους .

Είναι πλέον φανερό ότι πρέπει να αναληφθεί  πρωτοβουλία εκ μέρους των διεθνών και τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων για μετρήσεις σωματιδίων και NOx, προκειμένου να αναδειχθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος πληθυσμός από την αυξημένη και ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση και να αντιμετωπιστούν για να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία.