Latest News

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Μήνυμα αγωνίας από κατοίκους της Πειραϊκής: "Μην γίνουμε σαν το Μικρολίμανο"

 Μαζική και δυναμική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των ενδιαφερομένων  για την ανάπλαση της Πειραϊκής.

Στη συζήτηση κυριάρχησε ο έντονος προβληματισμός για την προχειρότητα της προμελέτης, την εσπευσμένη διαδικασία κατάθεσής της, τις προτεραιότητες της τουριστικοποίησης της Πειραϊκής εκ μέρους του Δήμου Πειραιά και τις  επιπτώσεις της που θα βαρύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων .

Η βασική ανησυχία των παρευρισκομένων κατοίκων και επαγγελματιών η οποία γυρνούσε από στόμα σε στόμα ήταν «Μη γίνουμε Μικρολίμανο»

Οι βασικές διαφωνίες των συγκεντρωμένων επί της προμελέτης για την ανάπλαση της Πειραϊκής αφορούσαν :                                                                                                                                 

  • την κατασκευή της μεταλλικής πεζογέφυρας μέσα στον αιγιαλό και πάνω στα βράχια

  • Την φωτορύπανση από τον προβλεπόμενο φωτισμό της πεζογέφυρας                                                 

  • την ηχορύπανση και την αέρια ρύπανση από την διέλευση των αυτοκινήτων σε αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης δεδομένου ότι η πρώτη θέση οργανωμένου παρκινγκ επί της ακτής Θεμιστοκλέους θα βρίσκεται στον όρμο της Αφροδίτης !

  • Την απώλεια της μοναδικής φυσιογνωμίας του τοπίου της Πειραϊκής με όσα σχεδιάζονται και οι κατάλληλες ενέργειες για την διασφάλιση του .                                                              

  • Σημειωτέον ότι αγνοείται η επίσημη θέση του Υπουργείου πολιτισμού για την μεταλλική πεζογέφυρα πάνω στα βράχια της Πειραϊκής ενώ αυτή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται μέσα στην προμελέτη. Εξ άλλου το “Παρατηρητήριο Πειραϊκής” έστειλε προ μηνός , επιστολή τόσο προς την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Πειραιώς και νήσων  όσο και προς την υπουργό πολιτισμού για το θέμα αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Στο τέλος της συγκέντρωσης ορίστηκε επιτροπή κατοίκων ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών αν δεν δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις εκ μέρους των μελετητών και δεν τηρηθεί η νομοθεσία που προβλέπει την εκπόνηση ειδικών μελετών για το τοπίο προτεραιότητας της Πειραϊκής.