Latest News

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Κιβωτός του Κόσμου: Ήξεραν από τον Αύγουστο για τις κακοποιήσεις παιδιών - Αδράνεια και ολιγωρία των Αρχών

Για περισσοτέρους από δυο μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Αυγούστου ήταν ενημερωμένη η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Εισαγγελίας Αθηνών, για τις καταγγελίες που αφορούσαν τις σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών στην...«Κιβωτό του Κόσμου».

Μάλιστα από τα κενά στο χειρισμό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτουν ερωτήματα και την στάση του αρμοδίου υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αδράνεια και ολιγωρία των Αρχών

Η αδράνεια και ο αιφνιδιασμός των εμπλεκόμενων φορέων,  είναι χαρακτηριστική και προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο που λειτουργούσε η «Κιβωτός».

Πόσες φορές έγινε έλεγχος από το αρμόδιο υφυπουργείο στις δομές της οργάνωσης;

Είχε γίνει έλεγχος στα ταμεία της Κιβωτού και στα οικονομικά δεδομένα των υπευθύνων;

Οι αρχές γνώριζαν, και αν ναι τι έκαναν, σχετικά με την τακτική που διαρκώς πάγωνε τις ανάδοχες παιδιών που βρίσκονταν στα σπίτια της Κιβωτού;

Η κατάθεση του 19χρονου «έτρεξε» τις διαδικασίες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και η ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσε με σχετικά αργούς ρυθμούς να ταυτοποιήσει τα πρόσωπα που ανέφεραν οι γονείς και οι πρώην τρόφιμοι στις καταγγελίες τους, μόλις δόθηκε η κατάθεση του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης μέσω διαρροών.


«Την 3 Σεπτεμβρίου 2022, διαβιβάσθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προέβη στις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες ώστε να προσέλθουν για κατάθεση και το προανακριτικό υλικό, υποβλήθηκε την 18 Νοεμβρίου 2022, στην παραγγέλουσα Αρχή», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.«Είχαμε υποβάλει μήνυση από την περασμένη άνοιξη»

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μητέρας που είχε καταγγείλει κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών της σε δομές της Κιβωτού τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βόλο από την περασμένη Άνοιξη όμως καμία αρμόδια υπηρεσία δεν είχε κάνει το παραμικρό.

«Δύο μηνύσεις έγιναν για τα δύο αγόρια της δομής της Κιβωτού στην Αθήνα. Από την άνοιξη και ακόμη δεν έχουν κληθεί. Δεν έχουν όμως κληθεί ακόμη. Ίσως στη βδομάδα που έρχεται θα γίνει κλήση προς την μητέρα και τα παιδιά να καταθέσουν σε σχέση με εκείνα τα περιστατικά της Αθήνας αλλά και με εκείνα που συνεχίστηκαν στον Βόλο», δήλωσε ο δικηγόρος Στυλιανός Σμπώκος.

Λόγω της διαρροής σημαντικών δεδομένων του φακέλου της υπόθεσης αποφασίστηκε μετα από δικαστική παρέμβαση η διενέργεια έρευνας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Πατήρ Αντώνιος: «Κακή κατασκευή σεναρίων - Είναι όλα ψέματα»

Σε δεύτερη τοποθέτηση μέσω κύκλων του προχώρησε μέσα σε 24 ώρες -χωρίς ωστόσο να απαντά ούτε τώρα επί της ουσίας στο «τσουνάμι» των καταγγελιών  που υπάρχουν για την Κιβωτό του Κόσμου– προχωρά ο πατήρ Αντώνιος.

Το περιβάλλον του ιερέα δεν μπαίνει, σύμφωνα με τον Alpha, σε κατά περίπτωση διάψευση των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά εμφανίζεται κάθετα αρνητικό στις καταγγελίες συνολικά.

Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος τούς μεταφέρει πως όλα είναι ψέματα, με τον περιβάλλον του να χρησιμοποιεί τρεις λέξεις για να χαρακτηρίσει την υπόθεση: «κακή κατασκευή σεναρίων».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, προτού ακόμη καταπέσει ένα σενάριο, υπάρχει ένα καινούριο που θα καταρριφθεί την επόμενη ημέρα. Ίσως αυτό, δε, να σχετίζεται και με τις «εκπλήξεις» για τις οποίες έχει προϊδεάσει ο πατήρ Αντώνιος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, όλα είναι ψέματα. «Ο χρόνος θα δείξει και ο κόσμος θα καταλάβει. Θα δουν όλοι ότι δεν υπάρχει τίποτα» αφήνουν να διαρρεύσει.

Ουσιαστικά, ο ιερέας επιμένει στη θέση του ότι οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και οικονομικές ατασθαλίες θα πέσουν στο κενό καθώς πρόκειται για κατασκευασμένη ιστορία.

«Είναι όλα ψέματα. Δεν έχω κάνει κάτι. Ο,τι έκανα στη ζωή μου καλύτερα είναι να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι όλο το έργο μου στην Εκκλησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.