Latest News

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Νέα κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για το λογισμικό παρακολούθησης Predator

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες των οποίων κρατικοί φορείς απέκτησαν προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών από τη Cytrox...σύμφωνα με την Google. Αναφορά που προκάλεσε νέα κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για το λογισμικό παρακολούθησης Predator. 

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης φέρεται να έπεσε θύμα παρακολούθησης, μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Έκθεση του CitizenLab ανέφερε,ότι το κινητό του είχε μολυνθεί με το λογισμικό κατασκοπείας Predator. Ρεπορτάζ του reportersunited επικαλούνταν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ ήταν υπεύθυνη για τις υποκλοπές στο κινητό του δημοσιογράφου. 

Τι αναφέρει η Google 

Σε νέο blog της για προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών, τη χρήση των οποίων είχε εντοπίσει το 2021, η ομάδα ανάλυσης απειλών της Google κάνει αναφορά στην Ελλάδα. 

«Εκτιμούμε με υψηλή βεβαιότητα ότι αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών είναι πακέτο μίας μόνο εμπορικής εταιρείας, της Cytrox και πωλήθηκαν σε διάφορους φορείς με κυβερνητική υποστήριξη, που τα χρησιμοποίησαν σε τουλάχιστον τρεις καμπάνιες», αναφέρει αρχικά. 

«Σε συμφωνία με ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι φορείς με κυβερνητική υποστήριξη που αγοράζουν αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», συμπληρώνει το blog. 

Και στις τρεις καμπάνιες για τις οποίες κάνει λόγο το κείμενο, σε στοχευμένους χρήστες Android εστάλησαν link μέσω email. Μόλις πάτησαν τον σύνδεσμο αυτό, τους μετέφερε σε domain που «ανήκε στον επιτιθέμενο», το οποίο διένειμε τα προγράμματα εκμετάλλευσης ευπαθειών. «Έχουμε δει αυτή την τεχνική να χρησιμοποιείται εναντίον δημοσιογράφων και σε άλλους άγνωστους στόχους και προειδοποιήσαμε αυτούς τους χρήστες όταν ήταν δυνατόν», αναφέρει το blog. «Εκτιμούμε ότι αυτές οι καμπάνιες διένειμαν ALIEN, ένα απλό κακόβουλο λογισμικό για Android που ευθύνεται για τη φόρτωση του Predator», σημειώνει ακόμη. 

Η αντίδραση του Κουκάκη 

«Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator», έγραψε στο Twitter ο Θανάσης Κουκάκης, σχολιάζοντας την ανάρτηση της Google. 

«Η αποκάλυψη της Google ουσιαστικά δείχνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί ως ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών και δεν αφορά μόνο σε κινητά iPhone αλλά και Android», έγραψε ακόμη ο δημοσιογράφος στον λογαριασμό του. 

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη 

Η αποκάλυψη της Google είναι «κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «καθαρές εξηγήσεις», τονίζοντας ότι πρόκειται για «μείζον ζήτημα δημοκρατίας», ενώ επεσήμανε ότι είναι «αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι». 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη.

Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας.

Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;

Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις.

Οικονόμου: Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν αγοράσει το λογισμικό παρακολούθησης 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. 

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου. 

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι στο κείμενο γίνεται λόγος για «εκτίμηση» στην αναφορά για τις χώρες. Ακόμη, επεσήμανε ότι για τις καταγγελίες «που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο», για το «ενδεχόμενο παρακολούθησης» με το συγκεκριμένο λογισμό, έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου 

«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Άλλωστε, το ίδιο το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο λογισμικό, έχουν επιληφθεί τόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπικουρούμενη από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό της χώρας, με τέτοια μέσα δείχνει την απόγνωση όσων το επιχειρούν».