Latest News

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ανεβάζει την ένταση η Τουρκία – Βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό Cesme



 Νέα NAVTEX στο Αιγαίο εξέδωσε η Τουρκία κλιμακώνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση που... έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις με την Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, λόγω των συνεχών υπερπτήσεων αλλά και των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων όπου τίθεται ζήτημα κυριαρχίας σε σειρά ελληνικών νησιών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου-Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι αποτελεί προσπάθεια της Τουρκίας να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Υπενθυμίζονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τις οποίες εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας επαναφέροντας το αφήγημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να προβάλει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του ’60 και εμείς έχουμε πει ότι "αν δεν σταματήσουν, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί. Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα, που λέει ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε το ζήτημα», επισήμανε, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία».