Latest News

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ούτε ανασχηματισμός, ούτε πρόωρες εκλογές…

 
Διέψευσε για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις φήμες/πληροφορίες για σκέψεις της κυβέρνησης περί πρόωρης προσφυγής... σε κάλπες.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, απαντώντας σε ερώτηση περί εισηγήσεων προς τον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές και μάλιστα το φθινόπωρο και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο έργο της.

Παράλληλα, απαντώντας σε φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και, μάλιστα, ανέφερε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κανονικά συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού διά ζώσης).

Κατά τα λοιπά, ερωτηθείς για την τρελή κούρσα των τιμών των καυσίμων και για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση ή και επέκταση του επιδόματος καυσίμων, ο Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν εξαντλήθηκαν στο πλαίσιο του «εθνικού σχεδίου» για την αποκλιμάκωση των τιμολογίων στην ενέργεια.

Πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι αν υπάρξει ή δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να παρέμβει, όπως έκανε και για τις τιμές της ενέργειας, λέγοντας, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχει διαθέσει για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας διπλάσιους πόρους από τον μέσο όρο αυτών που έχουν διατεθεί στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Οικονόμου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, για την κριτική που ασκούν στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση ως «εκτός τόπου και χρόνου» και λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει έτοιμη τη λύση για όλα, σαν ένας μάγος που θα βγάλει λαγό από το καπέλο. Για το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, την ενέργεια, την ακρίβεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «το “καπέλο” του κ. Τσίπρα κρύβει, σαν τον ασκό του Αιόλου, μόνο θύελλες και καταστροφές. Για αυτό καλύτερο θα ήταν να μείνει στη θέση του», κάνοντας λόγο για «απόπειρα νέας εξαπάτησης» των πολιτών. Επίσης, επισήμανε ότι στις δημοσκοπήσεις η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο επίπεδο της διαφοράς των εκλογών του 2019 και χαρακτήρισε ως «επιστημονική φαντασία» τα σενάρια περί πιθανής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο Γ. Οικονόμου δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε, χωρίς δυστυχώς σαφή χρονικό ορίζοντα υπέρβασης, σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, που τις νιώθουμε πιο έντονα στο ρεύμα και τα καύσιμα. Επεκτείνονται όμως και αφορούν και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων βασικών ειδών διατροφής».