Latest News

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Λίστα Forbes: Πώς ο Μπιλ Γκέιτς «έπεσε» από την κορυφή του κόσμου


 Τη χειρότερη θέση των τελευταίων 30 ετών κατέλαβε φέτος ο Μπιλ Γκέιτς στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, το όνομα του οποίου για δεκαετίες βρισκόταν ...στην κορυφή.

 

Για πρώτη φορά από το 1991, ο συνιδρυτής της Microsoft δεν βρίσκεται στην 1η ή τη 2η θέση της λίστας. Αντίθετα, πέφτει στην 4η θέση, με περιουσία 134 δισ. δολαρίων. 

 

Όπως αναφέρει το Forbes, το τελευταίο χρόνο ο Μπιλ Γκέιτς έβγαλε 23 δισ. δολάρια. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετά για να φτάσει τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, τον CEO της Tesla Έλον Μασκ και τον επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δύο ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση του συνιδρυτή της Microsoft από τη 2η θέση που κατείχε πέρυσι στην 4η. Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρηματιστήριο και ο δεύτερος με το διαζύγιό του.

 

Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του –μετοχές αξίας τουλάχιστον 5,7 δισ. δολαρίων- πήγαν στην πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, αφότου το ζευγάρι ανακοίνωσε τη διάλυση του γάμου τους τον Μάιο.

 

Στην περίπτωση που ο Μπιλ Γκέιτς παρέμενε παντρεμένος θα καταλάμβανε την 3η θέση, αναφέρει το Forbes.

 

Σήμερα, η σύνθεση της περιουσίας του είναι διαφορετική από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα του Forbes, το 1986, δηλαδή όταν η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο.

 

Τότε, ο Γκέιτς κατείχε το 45% της Microsoft με τη συνολική του περιουσία να αγγίζει τα 315 εκατ. δολάρια. Τον επόμενο χρόνο, η τιμή της μετοχής της εταιρείας εκτινάχθηκε με αποτέλεσμα να γίνει ο νεότερος νεότερο δισεκατομμυριούχος του κόσμου, καθώς στα 31 του χρόνια, είχε περιουσία 1,25 δισ. δολαρίων.

 

Από τότε, η πορεία του ήταν μόνο ανοδική. Ήταν το 1990 και το 1991 όταν για πρώτη φορά η Microsoft ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε τζίρο. Το 1992 έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, με περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων.

 

Το 2000 ο Μπιλ Γκέις αποχώρησε από τη θέση του CEO, με την περιουσία του να μειώνεται, αν και παρέμεινε στην κορυφή της λίστας του Forbes.

 

Ωστόσο, η Microsoft  αντιμετώπιζε κατηγορίες περί μονοπωλίου στις ΗΠΑ. Το 2000, ο Γκέιτς μεταβίβασε μετοχές της Microsoft αξίας 20 δισ. δολαρίων στο Bill and Melinda Gates Foundation, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την περιουσία του.