Latest News

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Πέθανε ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς – Ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, πρώην ΥΠΟΙΚ, στόχος της 17Ν

 


Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, σε ηλικία... 85 ετών

Με καταγωγή από την Άνδρο ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Βαρβάκειο Σχολή και συνέχισε τις σπουδές του στο φημισμένο London School  of Economiscs.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και ανέλαβε το πρώτο του πολιτικό πόστο το 1977,  ως Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού.  Στα έδρανα της Βουλής βρέθηκε για πρώτη φορά το 1981 , επιτυχία που επανέλαβε και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1985, του 1989 και του 2004. 

Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, μόλις ανέλαβε υπουργός Οικονομικών τον Απρίλιο του 1990, εφάρμοσε πρόγραμμα λιτότητας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Στις 14 Ιουλίου 1992 το αυτοκίνητο του στο οποίο βρισκόταν ο ίδιος, η γυναίκα του και η 14χρονη ανιψιά του έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτες από τη 17 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών σώθηκε από τύχη με μικρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στο χέρι. Αργότερα τον επισκέφθηκε ο υπουργείο Οικονομικών ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ρουκέτα πέρασε από πάνω του. Ήταν ρουκέτα η οποία εξαπελύθη από τον πρώτο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας. Πέρασε ευτυχώς πάνω από το αυτοκίνητό τους, κτύπησε ένα άδειο αυτοκίνητο το οποίο κάηκε.» 

Η 17Ν αργότερα σε προκήρυξή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τότε υπουργός Παλαιοκρασσάς έγινε στόχος γιατί εξέφραζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.