Latest News

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Δήμος Πειραιά: Πόσο επικίνδυνες είναι οι παιδικές χαρές


Εύλογα ερωτηματικά για την ασφάλεια των παιδικών χαρών του Δήμου Πειραιά διατυπώνονται μετά το πρόσφατο ατύχημα του Παναγιώτη που τραυματίστηκε σοβάρα στο πόδι ενώ έπαιζε σε ''ανακαινισμένη'' παιδική χαρά ...στην Καλλίπολη, για το οποίο είχε γράψει το ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΕΤ

Δείτε όσα καταγγέλλονται με αφορμή το ατύχημα στην παιδική χαρά του Δήμου Πειραιά

"Στις 10 Μαΐου 2021 ο Δήμαρχος Πειραιά ανακοινώνει την ανακαίνιση 8 παιδικών χαρών «σε γειτονιές της πόλης», στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». Μεταξύ τους και η παιδική χαρά του Α' Κοινοτικού Διαμερίσματος στη συμβολή των οδών Σούτσου, Φλέμινγκ και Σουρή, όπισθεν του Ναού της Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον».

Δύο μήνες αργότερα, στις 11 Ιουλίου, ο 14χρονος Παναγιώτης πέφτει θύμα της εγκληματικής κατασκευαστικής κακοτεχνίας ενός από τα λίγα «παιχνίδια» που υπάρχουν στην παιδική χαρά του Α' Διαμερίσματος : Σε μια προσπάθεια εκτέλεσης σωματικής άσκησης πλησίον σε ένα από τα πλέον ακατανόητα «παιχνίδια» του χώρου, χάνει την ισορροπία του και πέφτει επάνω στο «παιχνίδι» με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά από τις μη προστατευμένες απολήξεις των σωλήνων ανοξείδωτου χάλυβα (sic !!!) που αποτελούν τον σκελετό του.

Παρά τις κλήσεις της μητέρας του στο ΕΚΑΒ, το ΕΚΑΒ δεν έφτασε ποτέ. Ο 14χρονος διακομίζεται ιδιωτικά στο Νοσοκομείο Παίδων με «θλαστικό τραύμα γαστροκνημιαίου μυός δεξιά», γίνεται η συρραφή του τραύματος, του χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση και παραμένει στο Νοσοκομείο υπό παρακολούθηση. Ο Παναγιώτης λαμβάνει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Παίδων 5 ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 16 Ιουλίου, και εξέρχεται με πατερίτσες. Λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού του θα παρακολουθείται από τους ιατρούς του Νοσοκομείου για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο Δήμος Πειραιά, το Α' Κοινοτικό Διαμέρισμα και οι «αρχές» τους γίνονται και παραμένουν άφαντοι όπως και το ΕΚΑΒ. Όχι όμως και εμείς που καταθέτουμε επερώτηση στην Περιφερειακή Διοίκηση με αίτημα παροχής όλων εκείνων των στοιχείων που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε πως γίνεται να λειτουργεί αυτή η κατ’ ευφημισμό «παιδική χαρά» και ποιος θα αποζημιώσει τον μικρό Παναγιώτη.
«Η χαρά και το ρίσκο της περιπέτειας τρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγικής πλευράς μιας παιδικής χαράς και του εξοπλισμού της», σημείωνε σε πρόσφατη συνέντευξη ο εκπρόσωπος μιας από τις σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών για παιδικές χαρές. «Αυτό είναι αποδεκτό μόνο όταν κάθε κατάσταση στην παιδική χαρά είναι απόλυτα διαχειρίσιμη από το ίδιο το παιδί σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, μακριά από κάθε πιθανότητα κινδύνου… Να υπενθυμίσουμε δε ότι το 70% περίπου των ατυχημάτων στο εσωτερικό μιας παιδικής χαράς θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί εάν ο εξοπλισμός είναι κατασκευαστικά και λειτουργικά σύννομος και εάν ακολουθούνται πιστά τα πρωτόκολλα καθημερινού ελέγχου και το πρόγραμμα τακτικής συντήρησης».
Όποιος δει τους άφαντους του Δήμου Πειραιά και του Α' Κοινοτικού Διαμερίσματος ας τους το θέσει υπόψη !
--------------------------------------------------
Αθήνα, 23-07-2021
Αρ. Πρωτ.:
Προς : Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
Αττικής κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση : Περιφερειάρχη Αττικής,
κ .Γεώργιο Πατούλη
κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
Αίτημα παροχής στοιχείων
Θέμα : Σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό 14χρονου σε παιδική χαρά του Α Κοινοτικού Διαμερίσματος Πειραιά, την εμφανή έλλειψη συντήρησης της συγκεκριμένης παιδικής χαράς και των προαπαιτούμενων του νόμου για την λειτουργία της
Κύριε Πρόεδρε,
Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τον καθρέφτη της θλιβερής ανικανότητας και της βαθιάς περιφρόνησης προς τον πολίτη της εγχώριας πολιτικής, δίπλα στο συστηματικό ράβε-ξήλωνε της κλασσικής πλατείας κατά τα προσωπικότατα γούστα του εκάστοτε τοπικού «εφέντη», είναι σίγουρα η παιδική χαρά.
1 _
Μολονότι υπήρχαν κάποια πρότυπα ασφάλειας – που δεν τηρούνταν - από το 1998, η πρώτη Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών Δήμων και Κοινοτήτων, για τα όργανα και για τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, όπως και για τις διαδικασίες συντήρησης και άλλες λεπτομέρειες, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 2009 - Υ.Α. 28492 / ΦΕΚ 931Β/18.5.2009 - με καθυστέρηση μιας 10ετίας από τη σύνταξη της πρώτης σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Ακολούθησαν :
- Η συμπληρωματική Υ.Α. 48165/2009/ΦΕΚ 1690/Β/17.08.2009.
- Η ισχύουσα τροποιητική Υ.Α. 27934 (ΦΕΚ 2029/25.07.2014) - «Τροποποίηση και συμπλήρωση της 28492/2009 (Β’931) απόφασης περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ», λίγα χρόνια αργότερα.
- Μία Ερμηνευτική Εγκύκλιος της τελευταίας - 44/Α.Π.: 30681 / 07.08.2014 - που απεστάλη από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας με την παράκληση να ενημερωθούν οι ΟΤΑ της χωρικής τους δραστηριότητας.
- Η πρόσφατη Υ.Α 43650/2019 Tεύχος Β’ΦΕΚ2213/ 08.06.2019, σχετικά με τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιολογητικών και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την χορήγηση και την ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας παιδότοπων, με σύντομη αναφορά και στις πρόσθετες προδιαγραφές λειτουργίας των υπαίθριων παιδότοπων.
Δίπλα στη ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου κατασκευής, ανακατασκευής και λειτουργίας της τυπολογίας της παιδικής χαράς, ενεργοποιήθηκε και ο ΕΛΟΤ – Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης – ο οποίος έσπευσε να μεταφέρει στην εγχώρια πραγματικότητα τα ευρωπαϊκά πρότυπα προδιαγραφών ασφαλείας για την εγκατάσταση, τη διευθέτηση του χώρου, τον έλεγχο, τη συντήρηση και τη λειτουργία των παιχνιδότοπων, ΕΝ 1176 και ΕΝ 1177, με τη μορφή των ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177.
Παρά ταύτα και παρά την σχεδόν πλήρη νομοθετική ρύθμιση του κεφαλαίου «παιδική χαρά» ευθύς εξαρχής :
- Το φθινόπωρο του 2012 κλήθηκαν οι Δήμοι της χώρας να προχωρήσουν στην ανακατασκευή των υπαρχουσών παιδικών χαρών σύμφωνα με την Υ.Α. 28492 / ΦΕΚ 931Β/18.5.2009 η οποία είχε γίνει ήδη νόμος του Κράτους από 3ετίας. Οι παιδικές χαρές θα έπρεπε να έχουν πιστοποιήσεις ΕΛΟΤ για τα όργανα που είναι εγκατεστημένα σ’ αυτές, για τις συνθήκες ασφαλείας που παρέχονται, αλλά και για την απαραίτητη σήμανση και το σχεδιασμό τους. Ο φάκελος λειτουργίας κάθε παιδικής χαράς, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, θα έπρεπε να λάβει την έγκριση αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας, που θα έπρεπε να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Οι νέες προδιαγραφές πρόβλεπαν προσεγμένο σχεδιασμό, πιστοποιημένα όργανα, περίφραξη, βρύσες, φωτισμό, ειδικά δάπεδα ασφαλείας, ηλικιακό διαχωρισμό (βρεφικές, παιδικές, εφηβικές), ή ακόμη και θεματικό διαχωρισμό ανάλογα με τα παιχνίδια.
- Την ίδια περίοδο του 2012 Δήμος της Περιοχής της Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι η πλειοψηφία των παιδικών χαρών της περιοχής λειτουργούν δίχως τις απαιτούμενες προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με το νόμο, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικές εστίες ατυχημάτων για τους μικρούς χρήστες τους.
- Τον Μάιο 2015 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης αποστέλλει εγκύκλιο σε όλους τους ΟΤΑ σύμφωνα με την οποία οι παιδικές χαρές τελούν υπό την ευθύνη τους και τους καλεί να σφραγίσουν τις παιδικές χαρές που κρίνουν ακατάλληλες και να αποξηλώσουν τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με το νόμο και τις αναλυτικές οδηγίες που είχε δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς.
- Τον Οκτώβριο 2017 η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής αναγγέλλει ότι θα τίθενται εκτός λειτουργίας οι επικίνδυνες παιδικές χαρές, που ο εξοπλισμός τους χρήζει επισκευής και αντικατάστασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών. Η αναγγελία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανακοίνωσης-ενημέρωσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των παιδικών χαρών.
- Τον Σεπτέμβριο 2018 αναγγέλλεται νομοθετική ρύθμιση που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, όσες παιδικές χαρές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να κλείνουν αυτόματα με ευθύνη του προϊστάμενου των Τεχνικών Υπηρεσιών του εκάστοτε Δήμου.
Σημειώνουμε ότι στα τέλη του 2018 λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα περί τις 10.000 παιδικές χαρές οι περισσότερες από τις οποίες είχαν «σοβαρές ελλείψεις και πολλές κακοτεχνίες» σύμφωνα με έρευνα της εποχής, έτσι ώστε να «θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών». Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ήταν χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων ο οποίος είχε 130 παιδικές χαρές εκ των οποίων οι μισές δεν ήταν πιστοποιημένες ενώ, την ίδια στιγμή, το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος κατέγραφε γύρω στα 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών ετησίως σε παιδικές χαρές της Αττικής, λόγω οφθαλμοφανών σοβαρών κακοτεχνιών. Η κατάσταση που επικρατούσε στις παιδικές χαρές ανά τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, προκαλούσε συχνά-πυκνά την περιοδική επέμβαση εισαγγελέων καθόσον πολλές δεν είχαν προσαρμοστεί στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, κυρίως όσο αφορά την ασφάλεια των παιδιών κατά τη χρήση τους
Συνέχεια : Εκεί, στην «παιδική χαρά» της «Ρόδον το Αμάραντον» ! https://oikosymmaxia.blogspot.com/2021/07/blog-post_23.html