Latest News

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

''Παγίδα'' κινδύνου σε παιδική χαρά του Δήμου Πειραιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


''Παγίδα'' κινδύνου φαίνεται ν' αποτελεί παιδική χαρά του Δήμου Πειραιά. Ο μικρός Παναγιώτης θύμα ατυχήματος... πριν λίγες ημέρες στην παιδική χαρά της Παναγίτσας, στην Καλλίπολη νοσηλεύεται ακόμη στο Νοσοκομείο Παίδων με βαρύ θλαστικό τραύμα στο πόδι.

Αιτία του ατυχήματος ήταν ακάλυπτη αιχμηρή γωνία που σαν μαχαίρι έσχισε το δέρμα και τους τένοντες του ποδιού του.

Από τον Δήμο Πειραιά, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να επικοινωνήσει μαζί του όπως μας πληροφορεί η μητέρα του, η Ζωή που βρίσκεται διαρκώς στο νοσοκομείο κοντά του και το μικρότερό της παιδί το φιλοξενούν οι γείτονες.

Το περιστατικό στην παιδική χαρά αποκαλύπτει η σύμβουλος της Α' Δημοτικής Κοινότητας, ιατρός Δήμητρα Βήνη η οποία σημειώνει

''Μήπως ήρθε πλέον ο καιρός να συζητηθεί σοβαρά το θέμα των παιδικών χαρών του Πειραιά.
Σε σημερινή επίσκεψη στην παιδική χαρά διαπιστώσαμε ότι οι αιχμηρές γωνίες του παιχνιδιού εξακολουθούν να είναι ακάλυπτες , όπως επίσης ότι το ηλεκτρολογικό κιβώτιο είναι κλειδωμένο όχι με λουκέτο αλλά με σύρμα.
Φύλακας δεν υπάρχει ως συνήθως.
Αραγε καταγράφηκε το ατύχημα στο βιβλίο συμβάντων που πρέπει να τηρείται από τον υπεύθυνο λειτουργίας;
Πότε έχει γίνει τελευταία φορά συντήρηση και έλεγχος των παιχνιδιών , δεδομένου ότι οι αιχμηρές γωνίες παραμένουν όπως ήταν;
Σύμφωνα με το Άρθρο 4 της εφημερίδας της κυβερνήσεως (τεύχος δεύτερο)1181για τις απαιτήσεις ασφάλειας, πρότυπα και πιστοποίηση μεταξύ πολλών άλλων προβλέπεται ότι :
Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ71 (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.).
Σχετικά με τη λειτουργία της παιδικής χαράς όπως ορίζεται από το Άρθρο 6:
Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας απόφασης.
Ιδίως: α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς. β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς. γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς. δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς. Όσον αφορά δε, την συντήρηση παιδικής χαράς από το αρθρο 7 1. β. Πρέπει να τηρείται πρωτόκολλο καθημερινού ελέγχου για κάθε παιδική χαρά και να καταγράφονται τυχόν βλάβες. Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό, στο έδαφος, στην περίφραξη και στον χώρο γύρω από την παιδική χαρά.και να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά. δ. Να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη. Άρθρο 8 Υπεύθυνος λειτουργίας παιδικής χαράς ο υπεύθυνος λειτουργίας της παιδικής χαράς έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρησή της όπως επίσης να τηρεί βιβλίο συμβάντων, αριθμημένο και θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ή της κοινότητας, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες τυχόν ατυχημάτων, παρατηρήσεις ή παράπονα χρηστών.