Latest News

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία κλήθηκαν υπεύθυνοι τραπεζών


Περισσότερα από 100 άτομα, στελέχη τραπεζών, για την υπόθεση σχετικά με δάνεια κομμάτων 
κάλεσε σε απολογία... η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.

  Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η νέα εξέλιξη ακολουθεί τις αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα για την αμνήστευση που χορηγούσε σε τραπεζίτες ο νόμος 4637 του 2019, που ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.   

Λόγω των ενστάσεων για αντισυνταγματικοτητα, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση που ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γ. Παπαγεωργίου, κατά βουλεύματος που έπαυσε την ποινική δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών και κατά ιδιώτη υπεύθυνου επιχειρηματικού ομίλου. 

Τώρα αναμένεται να κληθούν και υπεύθυνοι κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ το Βήμα μεταδίδει πως έχουν ήδη κληθεί σε απολογία.   

 Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκκρεμεί ενώ είχαν προηγηθεί τρία βουλεύματα, με τα οποία ομόφωνα τα δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών γύρισαν πίσω τις τρεις δικογραφίες απιστίας τραπεζικών στελεχών στους αρμόδιους ανακριτές για να συνεχίσουν την ποινική διαδικασία.  

 Το 2017 η υπόθεση ανασύρθηκε με εντολή της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ παράλληλα με το πόρισμα της Βουλής, η υπόθεση ανατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι την ολοκλήρωσαν ασκώντας διώξεις για κακουργηματική απιστία στα τραπεζικά στελέχη και ηθική αυτουργία σε στελέχη των κομμάτων το 2019.  

 Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν ασκηθεί νέες αναιρέσεις επί του ιδίου θέματος.   

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση  

 Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Ξανθόπουλος σχολίασε τις δικαστικές εξελίξεις λέγοντας πως «στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι φιλότιμες νομοθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «αμνηστεύσει» ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους κομμάτων αλλά και επιχειρήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες για τα δανεικά και αγύριστα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ανακρίτρια έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία, στα πρώτα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κλήσεις και στους υπεύθυνους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για ηθική αυτουργία στην απιστία.

 Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε σπεύσει, με διατάξεις και εν μέσω πανδημίας, να μετατρέψει από αυτεπάγγελτη σε κατ' έγκληση την δίωξη για την κακουργηματική απιστία και μάλιστα αναδρομικά για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις»