Latest News

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Νέο εξώδικο για τα έργα του ΟΛΠ, δίπλα στο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή στην Πειραϊκή


Νέο εξώδικο για το μπάζωμα από τα έργα του ΟΛΠ δίπλα από το μνημείο του Θεμιστοκλή στην Πειραϊκή ...

στάθληκε από τον Πειραιώτη δικηγόρο Γιάννη Καρδαρα.


Ο Δήμαρχος που έβλεπε να μπαζώνουν την Πειραϊκή - Στάλθηκε εξώδικο στον Γιάννη Μώραλη!

Μετά το εξώδικο προς τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο δικηγόρος έστειλε εξώδικο προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και προς  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, καλώντας "να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και σε πρώτη φάση να λάβετε απόφαση ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ του έργου και ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΖΩΝΗ ΦΑΣΗ Α»


Ολόκληρο το εξώδικό είναι το εξής:

 ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΗ -  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΙΩΑΝΝΗ  ΚΑΡΔΑΡΑ του Λεωνίδα, δικηγόρου στον Α.Π. και κατοίκου Πειραιά, επί της οδού Ι. Δραγάτση 2-4 με  ΑΦΜ 006961946


Προς τους 

1./ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την κα Λίνα (Στυλιανή)  Μενδώνη Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού που κατοικοεδρεύει στην οδό Μπουμπουλίνας  20-22, 106 82   Αθήνα.


2./ Προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων  όπως νόμιμα εκπροσωπείται  που κατοικοεδρεύει στην οδό Αλκιβιάδου 233,  185 36 Πειραιάς.

 


1./   Όπως γνωρίζετε, αναφορικά με το έργο «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ- ΝΟΤΙΑ ΖΩΝΗ ΦΑΣΗ Α’» του Επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ ΑΕ εκτελούνται από τον μήνα Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα εργασίες κατασκευής φαραωνικών  προβλητών τόσο στον προσδιορισμένο για επίχωση 132 στρεμμάτων θαλάσσιο χώρο, όσο και στον χώρο «ΠΑΛΑΤΑΚΙ».(βλέπετε σχεδιάγραμμα από την σύμβαση παραχώρησης ΑΡ.ΣΧΕΤ 1α) 

Οι  πιο πρόσφατες ενέργειες μετά την απαγόρευση από το ΣτΕ των βυθοκορήσεων στο θαλάσσιο εργοτάξιο με την  εκδοθείσα από 11-6-2020 Προσωρινή Διαταγή, έλαβαν χώραν με την από  6-11-2020  έναρξη των επιχώσεων της θάλασσας σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από την αρχαία αναθηματική στήλη άλλως του «Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή» με τις αρχαίες σαρκοφάγους στην απόληξη των αρχαίων «ΚΟΝΩΝΕΙΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» ενώ είχε ήδη εγκριθεί η από 12-10-2018 προμελέτη ανάδειξης των ανωτέρω ΜΝΗΜΕΙΩΝ. (βλέπετε με απ ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΜΤΕ /ΔΑΑΜ / ΤΜΑΜ438189/45023/1301/492): Αρ. ΣΧΕΤ:  1        

Η ανωτέρω απόφαση έγκρισης έθετε συγκεκριμένους όρους. 

2./ Σας ενημερώνω ότι από πρόσφατα έγγραφα Δημοσίων Υπηρεσιών  προκύπτουν τα εξής:

α)   Από το με απ 3454/17-11-2020 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει ότι η απαιτούμενη από την περιβαλλοντική Νομοθεσία για το ανωτέρω έργο «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΜΠΕ) ως και η «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» (ΑΕΠΟ) εκτιμάται ότι  θα υπογραφούν από τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  το  επόμενο δεκαπενθήμερο  και το αργότερο έως 4-12-2020.(ΑΡ. ΣΧΕΤ:  2)


Η ΝΕΑ «ΜΠΕ» ΚΑΙ «ΑΕΠΟ» ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το ανωτέρω έργο έχει ξεκινήσει χωρίς τις απαιτούμενες από τις Δημόσιες Υπηρεσίες πρόσφατες αδειοδοτήσεις (ΜΠΕ-ΑΕΠΟ) οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στο μέλλον και επομένως δίνουν την δυνατότητα επανεξέτασης των εγκρίσεων του έργου από το ΥΠΠΟ.


β)      ΠΡΟΣΦΥΓΗ – ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

    Από το με απ Φ31ΒΟΛΠ(1)4/25-11-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Κλιματικής  Αλλαγής της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ προκύπτει ότι κατά την πρόσφατη διενέργεια αυτοψίας διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων των ισχυόντων περιβαλλοντικών όρων. (βλπ επισυναπτόμενα έγγραφα)(ΑΡ.ΣΧΕΤ:  3 )

Συγκεκριμένα:

«…………Β)   Στη νότια πλευρά του χερσαίου χώρου προς την θάλασσα έχει δημιουργηθεί στο τσιμεντένιο τοιχείο άνοιγμα με μεταλλική πόρτα,  μέσω της οποίας γίνεται η διοχέτευση των υλικών στη θάλασσα με χρήση ερπυστριοφόρου οχήματος έργου για  την δημιουργία των αναγκαίων επιχώσεων. Στον θαλάσσιο χώρο περίπου έναντι του παραπάνω ανοίγματος γίνονταν κατά την αυτοψία η πλήρωση ενός πλωτού κιβωτίου οπλισμένου σκυροδέματος (caisson) με αδρανή υλικά και παράλληλα η δημιουργία βάσης έδρασης των caisson  με την δραστηριοποίηση δύο πλωτών φορτηγίδων και χρήση υλικών λατομείου, κατά δήλωση των παρόντων. ………»

«………..Δ)  Στο θαλάσσιο χώρο έμπροσθεν του ανοίγματος του τοιχείου έχει ήδη δημιουργηθεί και από τις γενόμενες επιχώσεις πλάτωμα 40 τετραγωνικών μέτρων υπεράνω της επιφάνειας της θάλασσας, μέσω του οποίου τα φορτηγά πραγματοποιούν την εναπόθεση υλικών στη θάλασσα. Η τελική επιφάνεια του πλατώματος ήταν χωμάτινη. εντός της θάλασσας πέριξ των ανωτέρω επιχώσεων δεν είχαν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα με πετάσματα σε εφαρμογή του όρου 67 της (4) σχετικής ΥΑ……..»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Στον θαλάσσιο χώρο των βυθοκορήσεων και επιχώσεων υπάρχουν τμήματα επεξεργασμένων αρχαίων λίθων είτε των «ΚΟΝΩΝΕΙΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» είτε του σε 50 μέτρα απόσταση ευρισκόμενου «ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ» άλλως της αναθηματικής στήλης όπου υπάρχουν εμφανή ίχνη του «ΚΟΝΩΝΕΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ» (βλπ απ ΥΠΠΟΑ/438189/45028/1301/442 12-10-2018 έγγραφο.(βλπ ΑΡ.ΣΧΕΤ. 1)(βλέπετε φωτογραφίες ΑΡ. ΣΧΕΤ 1)


3./     ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΘΕΜΑΤΙ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ –  ΟΜΟΦΩΝΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΣ

    Σε  ότι αφορά τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες σε σχέση με το εν θέματι έργο γνωρίζω ότι τούτο έχει εγκριθεί  μετά από την σχετικά πρόσφατη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. (27/17-7-2018 συνεδρίαση) και ότι παρακολουθείται το έργο από ειδικά εξουσιοδοτημένους Αρχαιολόγους που οι υπηρεσίες σας έχουν διορίσει και επομένως έχετε άμεση ενημέρωση των εργασιών και της νομιμότητας αυτών.

ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ - ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ

α) Γνωρίζετε τα έγγραφα των Δημοσίων Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Αττικής, του Λιμεναρχείου Πειραιώς, του Υπουργείου Ναυτιλίας  ότι το έργο δεν ήταν αδειοδοτημένο όταν ξεκίνησαν οι εργασίες τον Μάρτιο 2020 και  ότι οι υπηρεσίες αυτές απαιτούσαν νέες και επικαιροποιημένες «ΜΠΕ» και «ΑΕΠΟ» οι οποίες κατά τα ανωτέρω πρόκειται να εγκριθούν στις 4-12-2020!!! (βλπ  ΑΡ.ΣΧΕΤ. 2 )

β) Η ΑΕΠΟ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΑΠΟ 30-6-2018 ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η 27/ ΑΠΟ 17-7-2018 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΥΤΕ Η ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΥΠΠΟ


Οι εργασίες της ΟΛΠ ΑΕ διενεργούντο από τις 15-3-2020 βάσει παλαιών και μη ισχυόντων αδειοδοτήσεων εφόσον η σχετική με το έργο ΑΕΠΟ είχε λήξει από 30-6-2018 όπως προκύπτει από το με Αρ. Πρωτ. 277437/17633/2020- 29-4-2020 έγγραφο του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ του ΠΟΛΙΤΗ που επίσης επισυνάπτεται. (βλπ  ΑΡ. ΣΧΕΤ.  4 )   και το οποίο έγγραφο ήταν σε γνώση σας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ρητά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου ως έχων έννομο συμφέρον για όλες τις μέχρι σήμερα παραβιάσεις της νομιμότητας από της πλευράς των Υπηρεσιών σας, πολλώ δε μάλλον που έχω ορισθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς να καταθέτω στοιχεία και έγγραφα σε προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται μετά από Εισαγγελική Παραγγελία για οποιαδήποτε παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας για το έργο «Επέκτασης Επιβατικού Λιμένα Πειραιώς»  (ΑΡ. ΣΧΕΤ. 5)

(Αριθμ.Πρωτ. 4796/2020 Μηνυτήρια Αναφορά πολιτών ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου)


4./  ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ  ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΘΕΜΑΤΙ ΕΡΓΟΥ


Από τις πρόσφατα (30-9-2020) ληφθείσες από πολίτες του Πειραιά φωτογραφίες  με την ευκαιρία της 2.500ης επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας,  απεικονίζεται η  «αρχαία τριήρης» της ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ 2004 να πλέει δίπλα στους γερανούς και τις φορτηγίδες του θαλάσσιου εργοταξίου του ανίερου υπό εξέλιξη έργου  πλησίον της   «ΣΤΗΛΗΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ».

Χωρίς να υπεισέρχομαι στο παρόν εξώδικο και να κρίνω την πολλαπλά αμφισβητούμενη σκοπιμότητα του έργου αναφέρομαι  στην απόφαση του ΣτΕ (σχετική με τα «ΜΝΗΜΕΙΑ του ΠΕΙΡΑΙΑ»)  που αναγράφονται  επί λέξει τα εξής: 

α)   «……. Η προστασία τους (ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ) είναι αναπόσπαστη  από αυτή του περιβάλλοντος και  η αδειοδότηση ενός έργου πλησίον των αρχαίων δύναται να παρασχεθεί μόνο για την προστασία  των αρχαίων μνημείων και με την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως πλήρως διασφαλισθεί ότι δεν θα επέλθει καμμία δυσμενής επίδρασης στα αρχαία μνημεία……..»

 (βλέπετε και επιστολή του ε.τ. Έφορου Αρχαιοτήτων  Πειραιώς,Αρχαιολόγου  κ. Γ. Σταϊνχάουερ προς τον Υπουργό Ναυτιλίας (ΑΡ. ΣΧΕΤ. 6)

β)  Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 1652/2018 :

«……. Στην περίπτωση του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων, προστατευτέο στοιχείο συνιστά και η ανεμπόδιστη θέαση αυτών, αλλά και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχή, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξη τους. Συνεπώς, πρέπει να ερευνάται και, εάν η απόσταση του έργου από το μνημείο ή η σχέση του με αυτό, ενόψει των μορφολογικών του στοιχείων είναι τέτοια, ώστε να διασφαλιζεται η αναλλοίωτη έποψη του μνημείου και η ακεραιότητα του αναγκαίου για την ανάδειξη του σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα του περιβάλλοντος χώρου….»(ΑΡ.ΣΧΕΤ. 7)

γ)   Έχετε ως Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ τις ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ  και την ανωτέρω ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ  του Ανώτατου Δικαστηρίου τόσο στις γνωμοδοτικές αποφάσεις του ΚΑΣ όσο και στις Αποφάσεις έγκρισης του ΥΠΠΟ καθώς και στις αποφάσεις  της Αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς-Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.


Σας εφιστώ την προσοχή σε αυτό που γνωρίζετε κάλλιον εμού ότι  τα «ΚΟΝΩΝΕΙΑ ΤΕΙΧΗ»  είναι ένα  άριστα σωζόμενο μνημείο το οποίο ευρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, όπως επίσης και το «Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή» το οποίο  θα «ταφεί» και γενικά  θα υποβαθμιστεί η  αρχαία οχύρωση της πόλης του Πειραιά. 


5./     ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΜΟΥ: (ΚΑΣ 30/4-12-2012)

    Είμαι επίσης γνώστης : 

   των ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ του Γνωμοδοτικού ΚΑΣ με αρ. 30/4-12-2012 (βλπ επισυναπτόμενο έγγραφο   Αρ.ΣΧΕΤ.  8 )  όπου η ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ  για το εν θέματι έργο είχε επισημάνει μεταξύ άλλων και τα κατωτέρω  αναφερόμενα. 

α) Όπως αναγράφεται στο με αρ. 30/4-12-2012 ΠΡΑΚΤΙΚΟ του Κ.Α.Σ. με ΘΕΜΑ: «Έγκριση ή μη ΜΠΕ του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ του ΟΛΠ ΑΕ»  η (τότε Γ.Γ. του ΥΠΠΟ) νυν Υπουργός   κ. Λ. Μενδώνη είχε κάνει μια  παρέμβαση που την μεταφέρω αυτούσια: 

«……το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Η κρουαζιέρα στην   Ελλάδα είναι μια από της βασικές συνιστώσες μιας μελλοντικής ανάπτυξης και σκοπός είναι να συνδυαστεί η προστασία των μνημείων με την ανάπτυξη ώστε να μην αποκόπτεται η Ελλάδα από τις αναπτυξιακές δραστηριότητες».

β)      Σε παρατήρηση των τελικώς τότε μειοψηφούντων τριών μελών του Κ.Α.Σ. (κ.κ. Α. Παπαδημητρίου, Δ. Αθανασούλη και Α. Καραπαναγιώτου

«………είτε να αποφευχθεί το έργο λόγω της αναγκαίας τεχνικά κατασκευής ενός κρηπιδώματος ύψους 7,5 μέτρων μπροστά και πάνω από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή που στην  ουσία θα το εξαφανίσει και θα προσβάλλει και τα Κονώνεια Τείχη της Πειραϊκής είτε να γίνει το παραπάνω έργο σε  άλλο μέρος, ……..» η τότε  Γενική Γραμματέας και σήμερα Υπουργός Πολιτισμού  κα Λ.Μενδώνη είχε απαντήσει  επί λέξει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι στην άλλη πλευρά δεν θα γίνει επέκταση. Τώρα επεκτείνεται  η πλευρά της κρουαζιέρας μετά από λίγο θα έλθει η επέκταση όλων των άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή της Δραπετσώνας. Το λιμάνι αναπτύσσει μια μεγάλη δυναμική!».

γ)     Τελικώς υπέρ του καταστροφικού και μη αναστρέψιμου πολιτιστικά και περιβαλλοντικά έργου ψήφισαν 7 μέλη του ΚΑΣ και 8η η νυν Υπουργός Πολιτισμού  κ. Λίνα Μενδώνη, ενώ τα ανωτέρω  3 μέλη μειοψήφησαν με την δήλωση:

  • «……. ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλης τάξεως έργο το οποίο θα εξαφανίσει το ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ…»  

δ)    Τα ονόματα των ανωτέρω μελών θα μείνουν ανεξίτηλα για την  ιστορία και τους μελλοντικούς σχολιαστές.

ε)     Στο μεταξύ οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας έχουν επίσης  εγκρίνει τις επεκτάσεις στη Δραπετσώνα στον κυρίως  θαλάσσιο χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας καθώς και των ιδιωτικών Ναυπηγείων στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.

στ)    Είμαι επίσης γνώστης εγγράφων που σας έχουν κοινοποιηθεί από 5-5-2020 και 17-11-2020 των εκλεγμένων κοινοτικών συμβούλων της Α΄Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Πειραιά κκ Σ. Αλεξόπουλου και Δ.Βήνη όπου σας επισημαίνουν την μη νομιμότητα των εγκρίσεων του έργου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σας.(ΑΡ. ΣΧΕΤ.9-9α)


6./     ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΛΗΦΘΕΙΣΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ


    Είναι δυστυχώς χαρακτηριστική η επιλογή του εορτασμού παρουσία της Πολιτειακής Ηγεσίας της 2.500ης επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας με την ανεπίστροφη καταστροφή  της ιστορικά φορτισμένης γωνίας του Σαρωνικού με μία εκτός κλίμακος του χώρου  φαραωνικών προδιαγραφών κατασκευή όπως αυτή των ΝΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ. Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες από μόνες τους απεικονίζουν την βαρβαρότητα του έργου και θα έπρεπε αμέσως να συναισθανθείτε τις ευθύνες σας.(ΑΡ. ΣΧΕΤ:10).


7./     ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ


Επειδή η προστασία των αρχαίων μνημείων δεν είναι μόνο κάποιες μελέτες  και αποφάσεις του Κ.Α.Σ. ή της γραφειοκρατίας του ΥΠΠΟ σας επισημαίνω ότι ακόμη και σήμερα δύνασθε με Υπουργική Απόφαση να αναιρέσετε τις ήδη υπάρχουσες εγκρίσεις του ΥΠΠΟ λόγω νέων στοιχείων που προκύπτουν σήμερα όπως :

α)   Αλίευση των διάσπαρτων λίθων που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας όπου το θαλάσσιο εργοτάξιο,

β) Την αποκατάσταση, συντήρηση, και ανάδειξη του «Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή»

γ)   Την διαμόρφωση του χώρου γύρω από το Παλατάκι και τη σύνδεση του αστικού ιστού της πόλης με τις αρχαιότητες,

δ)  Η εξασφάλιση της συνέχειας του ΚΟΝΩΝΕΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ που θα αποκαλυφθεί μεταξύ Παλατάκι και σταθμού «ΚΑΝΕΛΛΟΣ»,

ε) Η αποκάλυψη των ιχνών  του ΚΟΝΩΝΕΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ στη περιοχή του ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ και

στ)     Καθώς και άλλα στοιχεία που οι Υπηρεσίες σας θα ανεύρουν λόγω της μελλοντικής ύπαρξης και ισχύος νέων «Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΜΠΕ) και «ΑΕΠΟ» που αναμένονται να υπογραφούν για την αδειοδότηση του έργου. Οι ανωτέρω αδειοδοτήσεις αποτελούν ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ και σας δίνει την δυνατότητα να αναιρέσετε τις έως σήμερα εγκρίσεις του εν θέματι έργου..


8./       ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ α) του  ΥΠΠΟ   β)  της ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

   Είναι ανάγκη να αποτρέψετε, έστω και την τελευταία στιγμή, την εκτέλεση ενός εγκλήματος διαρκείας σε βάρος της αρχαίας κληρονομιάς που παραλάβαμε και της ευθύνης σας για το τι θα παραδώσουμε στους νεώτερους.


9./     ΑΙΤΟΥΜΑΙ, ως έχων έννομο συμφέρον (πολίτης αλλά και δημότης Πειραιώς) να μου απαντήσετε εγγράφως εάν έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι των μέχρι σήμερα αποφάσεων έγκρισης του εν θέματι έργου ως και η τήρηση των διατάξεων του Ν.3028/2002 για την προστασία των αρχαίων μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Επειδή εκτός των επιχώσεων της θάλασσας στα πενήντα μέτρα από τα αρχαία μνημεία ήδη τοποθετούνται τσιμεντένια κιβώτια (caissons) στον βυθό του θαλάσσιου εργοταξίου με κίνδυνο την ανεπίστροφη καταστροφή των αρχαίων μνημείων.


ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ:


  • Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ των νέων ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ κρουαζιέρας θα σας στιγματίσει για αιώνες με την ανόητη παρουσία του όπως αναφέρει στην από 6-6-2020 επιστολή του ο ετ Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Γ. Σταϊνχάουερ και με την κατακλείδα:

«….ζημίαν αιρού μάλλον η κέρδος αισχρόν, το με γαρ άπαξ λυπήσει το δε αεί…»


Κατόπιν όλων των ανωτέρω και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου για την παραβίαση της Νομολογίας του ΣτΕ καθώς και της Ελληνικής Νομοθεσίας:


ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και σε πρώτη φάση να λάβετε απόφαση ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ του έργου και ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΖΩΝΗ ΦΑΣΗ Α» .


Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνους που απευθύνεται και κοινοποιείται στους:

 1./  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την κα Λίνα (Στυλιανή)  Μενδώνη Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού που κατοικοεδρεύει στην οδό Μπουμπουλίνας  20-22, 106 82   Αθήνα.

2./ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων  όπως νόμιμα εκπροσωπείται  που κατοικοεδρεύει στην οδό Αλκιβιάδου 233,  185 36 Πειραιάς.

προς   γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη στις εκθέσεις επίδοσης που θα συντάξει.



Πειραιάς, 1-12-2020


    Ο εξωδίκως δηλών


 

Ιωάννης  Καρδαράς _____________________

Δικηγόρος στον Α.Π.