Latest News

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πλατείες και χώρους εργασίας (BINTEO)

Με περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού να εντοπίζονται στην Αττική, η κυβέρνηση αποφάσισε νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, τα οποία τίθενται σε ισχύ...
από αύριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Την ανακοίνωση έκανε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, είναι τα εξής:
- Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
- Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.
- Όσον αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
- Επίσης, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα.
- Σύσταση στους πολίτες της Αττικής για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς χώρους.
- Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους παραγωγούς και στους καταναλωτές.
- Ακόμα στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων.

Σε αυξημένη επιτήρηση η Περιφέρεια Τρικάλων

Επίσης, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται η Περιφέρεια Τρικάλων από αύριο το πρωί, στις 06:00, και για 14 ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα στην περιοχή: απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί και ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.
Όπου εντοπίζουμε αύξηση των κρουσμάτων γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να προλάβουμε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις που θα αντιμετωπίζαμε αν δεν λαμβάναμε μέτρα ή τα μέτρα δεν τηρούνταν, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επισήμανε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή η αυξητική τάση αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας.
Επισήμανε την αυξημένη ένταση των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ αναφερόμενος σε ανάλογα φαινόμενα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, χαρακτήρισε τα αστικά κέντρα ως την «αχίλλειο πτέρνα», το «εκκολαπτήριο» της πανδημίας, καθώς παρατηρείται υπερμετάδοση ανάμεσα σε αγνώστους.
Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Τρεις «κόκκινοι» δήμοι

Τρεις δήμοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στην επιβαρυμένη περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, πρόκειται για τους  δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς. Το 1/3 από τα 5.000 κρούσματα στην Αττική καταγράφηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο.
Την Δευτέρα, o EOΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα, τα 23 εισαγόμενα, ενώ τα 102 καταγράφονται στην Αττική. Σήμερα ανακοίνωθηκαν 310 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
Ο πρωθυπουργός, ζήτησε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, να καταρτίσουν τον σχετικό κατάλογο και αποφασίστηκαν τα νέα μέτρα, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις από χθες μεταξύ της επιτροπής και της κυβέρνησης. 
Τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων τάσσονταν υπέρ της οριζόντιας εφαρμογής των μέτρων για όλη την Περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι χθες ο Βασίλης Κικίλιας άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε ορισμένους δήμους.
«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση», έλεγε χθες ο υπουργός Υγείας.