Latest News

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα στα διόδια, πρόστιμα 300€ και αφαίρεση πινακίδων

Αυστηροποίηση των μέτρων, προκειμένου να αποτραπούν οι μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικά, ενόψει των ημερών του Πάσχα...
ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.  

Βαρύ πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσους εργοδότες δίνουν βεβαιώσεις μετακίνησης- λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας- σε άτομα που δεν απασχολούν. 

  Καθημερινά επιβάλλονται εκατοντάδες πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. 
Μέχρι τώρα, έχουν βεβαιωθεί 24.757 παραβάσεις. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό τα τελευταία 24ωρα, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο τη καθημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.   

Αυτό αφορά τις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις εργοδότη σε άτομα που δεν απασχολούνται σε επιχειρήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πρόστιμο θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερό».

 «Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ. Και στον φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.   

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου Α που έχουν χορηγήσει. «Εντός των επομένων 24 ωρών να αποσύρουν όσες βεβαιώσεις έχουν διατεθεί σε εργαζόμενους οι συμβάσεις των οποίων έχουν ανασταλεί», συμπλήρωσε.  

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε σε εργαζόμενους σε αστικά κέντρα που έχουν μόνιμη κατοικία σε άλλους νομούς. 

«Να γνωρίζουν ότι κάνοντας τη χρήση της αδείας τους και μετακινούμενοι προς τη μόνιμη κατοικία στα χωριά τους για τις ημέρες του Πάσχα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους. Η βεβαίωση αφορά μόνο τις μετακινήσεις εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας. 
Άρα, να γνωρίζουν, όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα μείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.   
Μπλόκα στα διόδια, πρόστιμα 300€ και αφαίρεση πινακίδων
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα υπάρχουν σημεία ελέγχου στα διόδια και στις εθνικές οδούς, τους παραδρόμους τους και τις εθνικές περιφερειακές οδούς, προκειμένου να αποτραπεί η μετακίνηση σε εξοχικά και χωριά ενόψει Πάσχα. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί τέτοια απόπειρα, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ και θα αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος για 60 ημέρες.   Επίσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η κατ' οίκον διανομή του Αγίου Φωτός, κάτι που είχαν αποφασίσει να κάνουν αρκετοί δήμοι. 


 «Το πρόστιμο, σε όσους διαπιστωθεί ότι η προσπάθεια μετακίνησης εκτός νομού κατοικίας γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, θα διπλασιάζεται», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος για 60 ημέρες και ο οδηγός θα υποχρεώνεται να επιστρέψει.  

 «Όσοι φαντάζονται ότι θα φορτώσουν τα αυτοκίνητά τους και θα εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους, καλό είναι να το ξανασκεφτούν», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, που ανακοίνωσε ότι από τις 18:00 σήμερα υπάρχουν σημεία ελέγχου μετακινήσεων όλων των οχημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

    «Από τις 6 μ.μ. σήμερα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές σε εθνικές οδούς, παραδρόμους, περιφερειακούς δρόμους θα υπάρχουν σημεία ελέγχου μετακινήσεων όλων των οχημάτων, σε 24ωρη βάση», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. 

«Το λιμενικό θα κάνει αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμιακούς σταθμούς», συμπλήρωσε.  

 «Κανένα εισιτήριο χωρίς Ε1»   

Σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση μόνιμων κατοίκων, με βάση τη δήλωση Ε1, και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. 

Εξαίρεση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του νοσηλευτικού προσωπικού, του προσωπικού της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και του προσωπικού κρίσιμων υποδομών του κράτους, μόνο για σκοπούς εκπλήρωσης καθήκοντος.   

«Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδοθεί, καμία επιβίβαση δεν θα γίνει χωρίς τη δήλωση Ε1 ή ειδική βεβαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Χαρδαλιάς.   

Αναστολή μετακινήσεων στα νησιά   Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται έως τις 27 Απριλίου η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά.  

 «Εξαίρεση θα γίνεται για τη μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους, όπως και των κατοίκων μικρών νησιών προς μεγαλύτερα, εντός του ίδιου δήμου, για τις περιπτώσεις που καλύπτονται μόνο για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις Β1, Β2 και Β3. 

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να πάνε στη Ρόδο, αλλά όχι οι κάτοικοι της Ρόδου στη Σύμη», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.