Latest News

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Μια απάντηση για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά

Μια απάντηση για την ανάρτηση με τίτλο "ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: "ΚΕΡΑΝΗΣ", θα λέτε και θα κλαίτε!" λάβαμε μέσω e- mail  στο Reportaz Net από τον...

δικηγόρο Γιάννη Καρδάρα, ο οποίος παρακολουθεί διαχρονικά το θέμα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά και παραθέτει αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες, σημειώνοντας:

"Zητώ εκ προοιμίου συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου ΑΛΛΑ επιστρέφει στην δημοσιότητα μετά τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας και δικηγόρου Πειραιά κου Γεωργίου Γεραπετρίτη".

Η ανάρτηση του Reportaz Net

Η απάντηση του Γιάννη Καρδαρά
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ -
 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Aξιότιμοι κύριοι του “Reportaz Net” ,


Στο διαχρονικά αξιόπιστο «REPORTAZ NET” δημοσιεύθηκε στις 24-1-2020 ένα σχόλιο ότι «όσοι εμπλέχτηκαν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο με το θέμα στέγασης των Δικαστηρίων στην πρώην Ράλλειο φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων».
Επειδή είμαι ένας εκ των εμπλεκομένων στο εν λόγω θέμα, αποδέχομαι εκ προοιμίου τις ευθύνες για την μη υλοποίηση του στον βαθμό που μου αναλογούν.
Προέχει όμως η πλήρης γνώση του θέματος για την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων.
Εξηγούμαι:
  • Η πρόταση να μεταφερθούν τα Δικαστήρια του Πειραιά στις παλαιές καπναποθήκες «ΚΕΡΑΝΗ», στην οδό Θηβών, συνάντησε την καθολική αντίδραση 48 φορέων της πόλης μεταξύ των οποίων ήταν: του ΕΒΕΠ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς , του Ναυτικού Επιμελητηρίου, του Ιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Μητροπολίτη Πειραιά, τεσσάρων Δημάρχων των Νήσων του Σαρωνικού και τέλος της από 3-10-2013 Γ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς (βλπ από 12-3-2018 έγγραφο με υπογραφές και σφραγίδες των φορέων). Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η άρνηση μεταφοράς των Δικαστηρίων στη « Θηβών» δεν ήταν αποτέλεσμα «ομαδικής υστερίας» αλλά σίγουρα θα είχε κάποιο δικαιολογητικό υπόβαθρο. 
  • Ενημερωτικά μετά από προσφυγή στο ΣΤΕ εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1113/2015 απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία το κτίριο της «Θηβών» κρίθηκε ακατάλληλο για τη στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά μεταξύ  άλλων και για λόγους στατικής επάρκειας και όρων που ισχύουν ειδικά  για κτίρια με χρήσεις «συνάθροισης κοινού» όπως μεταξύ άλλων είναι τα Δικαστήρια, θέατρα κλπ.
Σημείωση: Αντιθέτως το κτίριο της «Θηβών» είναι στατικά επαρκές ως κτίριο γραφείων.


  • Περαιτέρω οι Δικαστικές Υπηρεσίες του Πειραιά στεγάζονταν και στεγάζονται :
α)   Κατά κύριο λόγο στο ιδιόκτητο Δημόσιο Κτίριο της ΣΚΟΥΖΕ & ΦΙΛΩΝΟΣ (Πρωτοδικείο-Εφετείο-Εισαγγελίες κλπ) ΚΑΙ 
β)   Σε 7 διάσπαρτα και ακατάλληλα κτίρια ιδιωτών για τα οποία το Δημόσιο καταβάλλει 1.000.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια.
Ίσως να διαφεύγει από την μνήμη του συντάκτη του σχολίου ότι η μετεγκατάσταση των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά στην «Θηβών», που δεν ανήκε πλέον στο Δημόσιο θα σήμαινε, εκτός της μη επίλυσης του χρόνιου προβλήματος της πρώην Ραλλείου:
  1. Την καταβολή  από το Δημόσιο ενοικίου για το συγκεκριμένο κτίριο ύψους 2.658.000 ευρώ ετησίως (δηλαδή 1.658.000 ευρώ περισσότερα από τα καταβαλλόμενα ετησίως).
 Το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) το 2013 προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις του 2ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ πώλησε για 20 έτη με την μέθοδο  «LEASING» στην θυγατρική της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ «ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.» 14 ακίνητα – φιλέτα, και μεταξύ αυτών και της  «Θηβών», αντί συνολικού τιμήματος 115.500.000 ευρώ και το Δημόσιο θα κατέβαλε στην «ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ» ή σε οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό όμιλο επιχειρηματιών που θα «αγόραζε» μόνο το κτίριο της «Θηβών» για τα 20 χρόνια  53.100.000 ευρώ (2.658.000 Χ 20 έτη). (βλέπετε δημοσιεύματα για το «σκάνδαλο» της «ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ» και της «EUROBANK PROPERTIES», που επίσης «αγόρασε» άλλα 14 ακίνητα του Δημοσίου, στις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9/10/2013  ΕΘΝΟΣ 4/11/2013 και τέλος βλέπετε και ανάρτηση άρθρου μου στο REPORTAZ NET της 20/11/2013 ημέρα Τετάρτη).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η ποινική υπόθεση για το «σκάνδαλο» αφορά τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ (κυρίως αλλοδαπούς Προέδρους Χρηματιστηρίων κλπ και όχι την τότε Διοίκηση του διότι με ειδικό Νόμο έχουν απαλλαγεί των ευθυνών τους !!!) η δε υπόθεση εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης ιδιαίτερα  μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να απαλλάξει τους κατηγορούμενους (τεχνικούς συμβούλους) παρά τις ασκηθείσες πιέσεις της Ε.Ε. 
  • Το σημαντικότερο είναι να αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι παράγοντες της διαχρονικής αδυναμίας επίλυσης του θέματος γενικά της στέγασης της Δικαιοσύνης και ειδικά στην πρώην Ράλλειο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το πρόβλημα της μη στέγασης όλων των Δικαστηρίων στην πρώην Ράλλειο ήταν εξ’ αρχής γνωστό αλλά διαφεύγει της προσοχής των σχολιαστών ότι για τα υπόλοιπα Δικαστήρια που στεγάζονται σε κτίρια ιδιωτών υπάρχει το ιδιόκτητο Δημόσιο κτίριο της ΣΚΟΥΖΕ & ΦΙΛΩΝΟΣ που καλύπτει απολύτως τις ανάγκες.
  • Οι παράγοντες καθυστέρησης επίλυσης του θέματος  κατά την γνώμη μου είναι βασικά δύο:
α)  Διαχρονικά ευθύνονται οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (για τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρά τα κάποια δειλά βήματα που όντως έγιναν) οι οποίες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση για μια δημόσια επένδυση που να αφορά το Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά και βεβαίως ευθύνεται και η  «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας.
β)  Ο Δήμος Πειραιά ευθύνεται για τα τελευταία έξη (6) χρόνια αφού παρά την απόφαση περί παραχώρησης της πρώην Ραλλείου από το 2013-2014 χρειάστηκαν πέντε (5) έτη για να αλλάξει μόλις τον Νοέμβριο του 2019 με Προεδρικό Διάταγμα το «ρυμοτομικό σχέδιο» και η «αλλαγή χρήσης» της πρώην Ραλλείου από «Δημαρχιακό Μέγαρο» σε «Δικαστικό Μέγαρο» (ΦΕΚ 684/19-11-2019 τεύχος τέταρτο).
Ο κος Δήμαρχος από την πλευρά του παρά τις περί του αντιθέτου  δηλώσεις του, δεν έχει ούτε αυτός την πολιτική βούληση να προχωρήσει ομαλά η παραχώρηση της Ραλλείου για Δικαστικό Μέγαρο διότι, πάντα κατά την γνώμη μου, έχει δεύτερες σκέψεις για το πώς θα τελειώσει επιτέλους το φάντασμα ενός «γιαπί» που στοιχειώνει επί 50 χρόνια την πόλη μας.
Για παράδειγμα ενώ το «Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» έχει ζητήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχουν δοθεί μέχρι και σήμερα.


Συμπερασματικά,


Σήμερα προτείνονται από την Πολιτεία εναλλακτικές λύσεις που αφορούν είτε το ακίνητο του παλαιού Τελωνείου στον Άγιο Διονύσιο ή το πρώην εργοστάσιο «ΚΕΡΑΝΗ» στην είσοδο της πόλης που ανήκει σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες.
Απομένει στην νυν κυβέρνηση της ΝΔ να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση για μια δημόσια επένδυση απολύτως αναγκαία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων.


Ίδομεν.


          Πειραιάς  31/1/2020


Ιωάννης Καρδαράς
Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


Το μετέωρο βήμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά - Στον "αέρα' τα δικαστήρια στο γιαπί της πρώην Ραλλείου - REPORTAZ NET
 Εδώ παπάς, εκεί παπάς που θα γίνουν τα νέα δικαστήρια του Πειραιά; - REPORTAZ NET