Latest News

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

"Τα έψαλλαν" οι Δήμαρχοι στη συνεδρίαση για τη ρύπανση


Τελικά μετά τη δημόσια δήλωση διαμαρτυρίας οι δήμαρχοι κλήθηκαν στη συνεδρίαση για τη ρύπανση και άσκησαν σκληρή κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ιδίως για την κινητοποίηση μετά...
το ναυάγιο.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης εξέφρασε την ενόχλησή του για το ότι απαιτήθηκε δημόσια δήλωση διαμαρτυρίας των αιρετών πριν κληθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.
Ταυτόχρονα δήλωσε απαισιόδοξος αναφορικά με την από δω και πέρα αντιμετώπιση του προβλήματος στον Σαρωνικό, ενώ εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι μία εβδομάδα μετά το ατύχημα κι ενώ έφτασε η ρύπανση στις ακτές και τις παραλίες, από τους δημάρχους ζητήθηκε να βάλουν φράγματα, επισημαίνοντας πως αυτό προκαλεί ερωτηματικά. «Να τα βάλουμε για ποιο λόγο, εάν δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν άλλες κηλίδες; 
Τι να προστατέψουμε και πώς θα το κάνουμε;», διερωτήθηκε.
Το κόστος της συμμετοχής στην αντιμετώπιση της κρίσης επικαλέστηκε και ο δήμαρχος Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος συμφώνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Πειραιά σχετικά με τον αποκλεισμό από τον σχεδιασμό δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Για έναν δήμο κοστίζει από 30.000 έως 50.000 ευρώ τη μέρα, έχουμε εκταμιεύσει 270.000- 280.000 χιλιάδες ευρώ. Να μας βάλετε στην ομάδα αντιμετώπισης των καταστροφών και να μας δώσετε χρήματα», ζήτησε ο Γρ.  Κωνσταντέλλος.
Ο Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας, αφού ευχαρίστησε το Λιμενικό Σώμα, όπως και η πλειοψηφία των δημάρχων, για την συμβολή του, απηύθυνε δυο ερωτήσεις στην επιτροπή που αφορούν το κατά πόσο η παραλία της Γλυφάδας θα είναι σε θέση να διατηρήσει την γαλάζια σημαία για την παραλία της, ενώ ακόμα ζήτησε να μάθει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο βυθός. «Τι γίνεται με τον βυθό; Είναι ξεκάθαρο ότι σωματίδια μαζούτ κινούνται ανεξέλεγκτα στο βυθό. Να συνεχίσει η άντληση του πετρελαίου. Δεν είναι μόνο στην επιφάνεια, είναι και στο βυθό».
Εντατικοποίηση των εργασιών απορρύπανσης ζήτησαν οι δήμαρχοι του Παλαιού Φαλήρου και του Αλίμου. «Να φέρουμε και άλλα τέσσερα πλοία που να μπορούν να μαζέψουν τις κηλίδες. Να έχουμε οχτώ πλοία σε ενέργεια να αλωνίζουν την περιοχή και να μαζεύουν», κάλεσε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζιδάκης. «Λύστε αυτό το θέμα. Αυτό το ατύχημα ας μας κάνει σοφότερους και αποτελεσματικότερους», τόνισε.
Επιχορήγηση των δήμων και πλάνο δράσεων, πρότεινε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. «Είναι άδικο και αδικαιολόγητο να σηκώσουμε δαπάνες που δεν μας αντιστοιχούν. Χρειάζονται περισσότερα χέρια και αναλώσιμα και ένα πλάνο δράσεων. Να αποδοθούν οι ακτές το συντομότερο ασφαλείς. Είμαστε εδώ, βάλαμε πλάτη και θα συνεχίσουμε, αλλά να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και καλύτερος συντονισμός και ένα ορατό χρονοδιάγραμμα», είπε.
Έκκληση για συνεργασία όλων των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης απεύθυνε η Ισιδώρα Νάννου, Δήμαρχος Σαλαμίνας, επισημαίνοντας πως θα πρέπει επεξεργαστούμε όλα τα θέματα και να δούμε τα γεγονότα και συνολικά να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες.