Latest News

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Αεροπορικό δυστύχημα στο Μαλάουι: Σκοτώθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (ΕΙΚΟΝΕΣ)


 Το αεροπλάνο που μετέφερε τον αντιπρόεδρο του Μαλάουι συνετρίβη και εντοπίστηκε χωρίς επιζώντες... δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Λάζαρους Τσακβέρα.

Ο Σάουλος Κιλίμα και ακόμα εννέα άτομα πετούσαν εντός της χώρας το πρωί της Δευτέρας όταν το αεροσκάφος τους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Το αεροπλάνο, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, πετούσε υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Στρατιώτες έψαχναν από χθες το δάσος Chikangawa σε μια προσπάθεια να βρουν το αεροπλάνο. Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Πρόεδρος Τσακβέρα ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της Άμυνας του Μαλάουι τον ενημέρωσε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε και το αεροπλάνο βρέθηκε. Ο κ. Τσακβέρα είπε ότι «είναι βαθιά λυπημένος» για την τρομερή τραγωδία. Είπε ότι η ομάδα διάσωσης βρήκε το αεροσκάφος ολοσχερώς κατεστραμμένο.

Ο αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, αλλά οι δύο τους συνεργάστηκαν για να σχηματίσουν μια συμμαχία κατά τις εκλογές του 2020. Ο Δρ Κιλίμα, 51 ετών, βρισκόταν καθ' οδόν για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην ταφή του πρώην υπουργού Ralph Kasambara, ο οποίος πέθανε πριν από τέσσερις ημέρες.

Εν πτήση βρισκόταν και η πρώην Πρώτη Κυρία Σανίλ Τζιμμπιρί, η οποία απογειώθηκε από την πρωτεύουσα, Λιλόνγκουε, το πρωί της Δευτέρας. Επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της βόρειας πόλης Mzuzu, αλλά το αεροσκάφος της επέστρεψε λόγω κακής ορατότητας.

Ο Δρ Κιλίμα ήταν αντιπρόεδρος του Μαλάουι από το 2014. Ήταν ευρέως αγαπητός στο Μαλάουι, ιδιαίτερα στους νέους, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP. Ωστόσο, είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί το 2022 με την κατηγορία ότι δεχόταν χρήματα με αντάλλαγμα την ανάθεση κρατικών συμβάσεων. Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση. Ο Δρ Κιλίμα ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.