Latest News

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Γ. Γαβρίλης: «Ο Πειραιάς χρειάζεται σχέδιο Πολιτικής Προστασίας»


Παρέμβαση σε εκδήλωση του Δήμου Πειραιά για την Πολιτική Προστασία έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» Γιώργος Γαβρίλης...


Ο ίδιος αναφέρθηκε αρχικά στις αιτίες των προβλημάτων, που έχουν οξυνθεί λόγω και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για την πόλη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σύγχρονες ιδιαιτερότητες.


«Το σημερινό σχέδιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην έκταση των προβλημάτων. Η βασική δομή του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι χαοτική καθώς εμπλέκονται με αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και ρόλων ένα άθροισμα περισσότερων των 20 φορέων», υπογράμμισε ο Γ. Γαβρίλης.


Για τις αιτίες των προβλημάτων επεσήμανε τα εξής:

1. Ραγδαία και χωρίς σχεδιασμό αστικοποίηση.

2. Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

3. Αυθαίρετη δόμηση.

4. Κάλυψη φυσικών ρεμάτων. Για παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά υπήρχαν 50 ρέματα και έχουν απομείνει μόλις 7!

Ειδική αναφορά έκανε στο θεσμικό πλαίσιο επισημαίνοντας την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και την μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση έργων, που μπορεί να φτάσει και σε 8- 10 χρόνια από την στιγμή, που θα ξεκινήσει να μελετάται μέχρι την ολοκλήρωσή του!


Εκτός από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου τόνισε την ανάγκη συγκρότησης ενός σχεδίου για τον Πειραιά, που έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες καταστροφικές πλημμύρες. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει χάρτες επικινδυνότητας και σχέδια εκκένωσης και απομάκρυνσης κατοίκων σε περιπτώσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, σεισμών ή πλημμυρών.