Latest News

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τα πάνω κάτω με ανατροπή προηγούμενης απόφασής του ΣτΕ για τη διακοπή των βυθοκορήσεων


Ανατράπηκε η απόφαση του ΣτΕ η οποία ίσχυσε μόνο 2 εργάσιμες ημέρες μετά από αίτημα της COSCO προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή της απόφασής  του με το επιχείρημα κινδύνου στη ναυσιπλοΐα και την... ασφάλεια της.

Είχε προηγηθεί αβάσιμο δημοσίευμα στο ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ  σχετικά με τις ενστάσεις της COSCO όπου σε αυτό αναφέρονταν γενικώς και αορίστως ατυχήματα πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις για ποιο πλοίο επρόκειτο, ποια βλάβη υπέστη, αν ακολούθησε ανάκριση  και ποια συμπεράσματα  προέκυψαν ώστε να τεκμηριώνεται ότι προϋπήρχε όντως ατύχημα λόγω μικρού βάθους του λιμένα.



Άλλωστε το επιχείρημα του κινδύνου και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας δεν ευσταθεί καθώς είναι γνωστός στο λιμενικό ο χάρτης των βαθών του λιμένα και με την γνώση αυτή το λιμενικό ορίζει τις θέσεις ελλιμενισμού των πλοίων προκειμένου να μην ελλιμενίζονται πλοία με μεγάλο βύθισμα σε θέσεις με  μικρά βάθη προς αποφυγή ατυχημάτων.

Η όλη μεθόδευση της COSCO  και οι δήθεν ανησυχίες της για ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στοχεύουν στην μη προσκόμιση εγγράφων, αδειοδοτήσεων τα οποία ζητούνται εδώ και δύο μήνες από τους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη και το ίδιο ζήτησε και η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ  η οποία δικαίωσε τους κατοίκους και φορείς που προσέφυγαν.

Πρόκειται για μια ενέργεια ενδεικτική του σκληρού πόκερ που παίζεται στον Πειραιά εις βάρος της τοπικής κοινωνίας  που απαιτεί αυτή τη στιγμή την άμεση αντιμετώπιση από όλους τους φορείς που ζητούν να εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί όροι και οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτήν την διαδικασία ενστάσεων και προσφυγών.

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής καλεί όλους τους παραπάνω σε σύσκεψη και συνεργασία για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν αλλά και η αυθαιρεσία της COSCO που βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.