Latest News

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Μπαράζ συγκεντρώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά – Ποιοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις


 «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα σήμερα, Τετάρτη 1η Μαΐου, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάταπαρόλο που επίσημη αργία έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Εργασίας για την Τρίτη 7 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι βγαίνουν στον δρόμο διαδηλώνοντας για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τιμώντας την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες τουςαπό το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944.

Με κεντρικό σύνθημα «παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων, στο εργατικό εισόδημα, στα θεμελιώδη ατομικά & συλλογικά εργατικά δικαιώματα και στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί, στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κοραή. Βασικές διεκδικήσεις της είναι οι αυξήσεις κατά 10% στους μισθούς, επαναφορά των Δώρων και στο Δημόσιο, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος.

«Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα και συνεχίζει: «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας».

Η συγκεκριμένη μέρα «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με αιχμή μια σειρά διεκδικήσεις.

ΠΝΟ: Πού θα γίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Η 1η Μάη αποτελεί μέρα που επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους, για να δυναμώσει ο αγώνας, για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο Πασαλιμάνι.

«Σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου οι εργαζόμενοι ενώνουν και πάλι τη φωνή τους διατρανώνοντας την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την αμετάκλητη απόφασή τους να εξακολουθήσουν να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. 

Οι ναυτεργάτες με προμετωπίδα την αξία της ανθρώπινης ζωής και την αξιοπρέπεια στην εργασία, συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους, προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων, την απορρόφηση όλων των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και της νομοθεσίας και την υπογραφή νέων συμβάσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες και καταστρατηγούνται στην κυριολεξία και τα ίδια τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. 

Πρέπει επιτέλους να τεθεί φραγμός στη συνεχή παραβίαση των νόμιμων ωραρίων και ορίων απασχόλησης των ναυτεργατών, να καταργηθούν άμεσα οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις και να καθιερωθούν νέες που να ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες ανάγκες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.